Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Про перетворення лікарень у некомерційні комунальні підприємства

23 листопада 2017, 10:50
1179
0
Реклама

6 листопада 2017 року набрав чинності закон щодо автономізації лікарень. Що таке автономізація, як і коли вона відбуватиметься, які переваги надасть медустановам і якими будуть юридичні наслідки? Відповіді на ці запитання надає МОЗ.

Автономізація передбачає, що лікарні можуть набувати статусу некомерційного комунального підприємства. Наразі лікарні працюють як бюджетні установи за бюджетним законодавством та з вертикальним управлінням. Їх керівники не мають свободи рішень і керуються наказами згори.

Перетворення лікарень на комунальні підприємства дозволить розширити права медичних закладів до рівня всіх інших суб'єктів господарювання.

Чи може заклад після реорганізації бути приватизованим?

Ні, пряма заборона на приватизацію зазначена в ст. 16 Основ законодавства України про охорону здоров'я.

Чи має некомерційне комунальне підприємство самостійно заробляти на своє існування?

Із уведенням медреформи в дію медзаклади первинної ланки отримуватимуть фінансування від Національної служби здоров'я згідно з тарифом надання первинної медичної допомоги за кожного пацієнта, який підпише декларацію з лікарем цього закладу. Під час перехідного періоду також надаватиметься фінансування на пацієнтів, які були раніше приписані до лікаря, але ще не уклали з ним декларацію.

З 2020 року медзаклади вторинної та третинної ланок переходитимуть на нову модель фінансування. Лікарні почнуть отримувати фінансування залежно від обсягу наданих послуг згідно з договором, який вони укладатимуть з НСЗУ. Вартість послуг визначатиметься відповідно до тарифу надання медичних послуг.

Чи має таке підприємство право отримувати прибуток і на власний розсуд ним розпоряджатися?

Медзаклади у формі комунальних підприємств є неприбутковими та некомерційними. Мета їх діяльності не пов'язана з отриманням прибутку. Надлишкові кошти медзаклади мають спрямовувати на свій розвиток відповідно до фінансового плану.

Чи буде автономізація примусовою?

Закон про автономізацію медичних закладів не ставить жорсткої вимоги по термінах. Але пільговий режим автономізації діятиме лише до кінця 2018 року.

Чи змінюються податкові зобов'язання медзакладу після його реорганізації?

Процес перетворення лікарні на некомерційне комунальне підприємство не призводить до виникнення негативних податкових наслідків у вигляді нових пов'язаних із перетворенням податкових зобов'язань. Заклад не буде платником податку на прибуток й податку на нерухомість.

Хто розпоряджатиметься майном і коштами лікарні?

Під час автономізації майно передається закладам на правах оперативного управління. Розпоряджається майном закладу його власник - територіальна громада через уповноважені органи. Керівник медзакладу може розпоряджатися майном у межах, які визначатимуться статутом цього закладу.

Хто відповідатиме за фінансову та податкову звітність у некомерційних підприємствах?

Питання ефективного керування адміністративними функціями автономного закладу вирішується самим закладом.

Чи будуть медзаклади в статусі некомерційних підприємств отримувати пільги на оплату комунальних послуг, на оренду землі?

Щодо орендної плати, то це питання вирішують власники майна - органи місцевого самоврядування. Питання надання пільг на оплату комунальних послуг перебуває в стадії опрацювання.

Хто приймає рішення про перепрофілювання?

Власник. Зазвичай це відповідна місцева рада.

Чи звільнятимуть працівників?

Трудові відносини з працівниками реорганізованого закладу продовжуються, а звільнення під час реорганізації можливе лише у випадку скорочення штату. У процесі реорганізації окремі працівники можуть бути переведені на інші посади, переміщені в інші структурні підрозділи в разі необхідності.

Чи можливо повернути заклад у статус бюджетного підприємства?

Місцева рада має право прийняти й таке рішення. Своєю чергою, повернуться тарифна сітка та решта норм, які регулюють діяльність закладів бюджетної сфери.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини