Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи враховуються до бюджетного відшкодування суми ПДВ, сплачені авансом

28 листопада 2017, 14:00
307
0
Реклама

Сума ПДВ, що підлягає сплаті (перерахуванню) до Державного бюджету України чи бюджетному відшкодуванню, визначається як різниця між сумою податкового зобов'язання звітного (податкового) періоду та сумою податкового кредиту такого звітного (податкового) періоду.

Згідно з нормами ПКУ, податкові зобов'язання та податковий кредит із ПДВ визначаються за «першою подією», що відповідає міжнародній практиці, зокрема практиці застосування ПДВ у європейських державах, та законодавчо закріплені положеннями Директиви Ради 2006/112/ЄС від 28 листопада 2006 року про спільну систему ПДВ.

Водночас Мінфін звернув увагу, що з 1 липня 2015 року в Україні запроваджено новий порядок адміністрування ПДВ - на постійній основі введено СЕА ПДВ (ст. 200 прим. 1 ПКУ).

Ця система побудована з метою своєчасного та повною мірою здійснення контролю за повнотою сплати податку на додану вартість до бюджету, ліквідації «податкових ям», а також ринку податкових мінімізаторів, який створював нерівні умови діяльності для законослухняних платників податку.

За допомогою правил СЕА ПДВ забезпечується відповідність сум нарахованого та сплаченого ПДВ, оскільки суми ПДВ від доданої вартості гарантуються грошовими коштами.

Своєю чергою, саме з метою упередження неправомірного відшкодування ПДВ п. 200.4 ПКУ доповнено умовою щодо визначення суми бюджетного відшкодування, а саме - бюджетному відшкодуванню підлягає сума податку, яка не перевищує суму, обчислену відповідно до п. 200 прим. 1.3 ПКУ.

Лист Мінфіну від 21.07.2017 р. № 11310-09-10/19633

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини