Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи повинна фізособа-забудовник реєструватися підприємцем

30 листопада 2017, 10:25
513
0
Реклама

У розумінні ПКУ систематична діяльність фізичної особи, яка здійснює операції з продажу (реалізації), у т.ч. об'єктів нерухомого майна - квартир, підлягає державній реєстрації згідно із Законом № 755. При цьому доходи, отримані фізичною особою - підприємцем від провадження господарської діяльності оподатковуються відповідно до норм ст. 177 ПКУ.

Такої ж позиції дотримується ВАСУ. Так, ВАСУ постановою від 16.11.2015 р. № 826/14630/14 установив, що під час провадження фізичною особою підприємницької діяльності необхідно чітко розмежувати, у яких відносинах фізична особа виступає як підприємець, а в яких - як фізична особа.

Підприємницьку діяльність можна представити як сукупність постійно або систематично здійснюваних дій щодо виробництва матеріальних і нематеріальних благ, реалізації на ринку товарів, виконання робіт або надання послуг із метою отримання прибутку.

Аналізуючи ознаки, притаманні підприємницькій діяльності, ВАСУ дійшов висновку про те, що остання передбачає систематичне прийняття особою самостійних рішень стосовно здійснення операцій, спрямованих на отримання прибутку, що супроводжується прийняттям узятих на себе ризиків.

Будівництво самостійних багатоквартирних об'єктів як за власні, так і за залучені кошти є безумовним свідченням того, що збудований об'єкт нерухомості передбачає отримання прибутку від подальшого продажу, що є неодмінною характерною ознакою підприємницької діяльності.

Підсумовуючи викладене, ВАСУ встановлено, що комплекс послідовних цілеспрямованих дій, метою яких є будівництво та подальший продаж низки однотипних об'єктів нерухомості для отримання прибутку, є свідченням того, що відповідна діяльність для цілей оподаткування має кваліфікуватися як підприємницька, тож указані операції підлягають оподаткуванню за нормами ст. 177 ПКУ.

Водночас п. 4 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику застосування судами законодавства про відповідальність за окремі злочини у сфері господарської діяльності» від 25.04.2003 р. № 3 визначено, що під здійсненням особою, не зареєстрованою як суб'єкт підприємництва, будь-якого виду підприємницької діяльності, слід мати на увазі діяльність фізичної особи, пов'язану з виробництвом або реалізацією продукції, виконанням робіт, наданням послуг із метою отримання прибутку, яка містить ознаки підприємницької, тобто провадиться зазначеною особою безпосередньо самостійно, систематично не менш ніж тричі протягом одного календарного року та на власний ризик.

ІПК ДФС від 27.11.2017 р. № 2735/К/99-99-13-02-03-14/ІПК

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини