Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Придбаваємо житлову та комерційну нерухомість: що в податковому обліку

28 грудня 2017, 10:00
438
0
Реклама

Щодо порядку формування податкового кредиту

Суми ПДВ, сплачені у вартості товарів/послуг, основних фондів (у т.ч. об'єктів житлової та комерційної нерухомості), що були придбані з ПДВ, включаються платником ПДВ до складу податкового кредиту на підставі податкової накладної, зареєстрованої в ЄРПН, та за умови дотримання інших правил формування податкового кредиту, установлених ПКУ.

У разі якщо такі товари/послуги, необоротні активи призначаються для їх використання або починають використовуватися в неоподатковуваних операціях чи в негосподарській діяльності платника податку, застосовуються норми п. 198.5 ПКУ

Щодо порядку обкладення податком на прибуток

Операція з придбання підприємством основних засобів ураховується в складі витрат, починаючи з періоду нарахування амортизації таких основних засобів, і впливає на фінансовий результат до оподаткування згідно з правилами бухгалтерського обліку та, відповідно, зменшує об'єкт обкладення податком на прибуток.

Згідно зі ст. 138 ПКУ, під час обчислення об'єкта обкладення податком на прибуток фінансовий результат до оподаткування:

• збільшується на суму нарахованої амортизації основних засобів або нематеріальних активів відповідно до національних П(С)БО чи МСФЗ;

• зменшується на суму розрахованої амортизації основних засобів або нематеріальних активів відповідно до п. 138.3 ПКУ.

Причому розрахунок амортизації основних засобів або нематеріальних активів здійснюється відповідно до національних П(С)БО або МСФЗ з урахуванням обмежень, установлених пп. 14.1.138, пп.пп. 138.3.2-138.3.4 ПКУ. За такого розрахунку застосовуються методи нарахування амортизації, передбачені національними П(С)БО, крім «виробничого» методу (пп. 138.3.1 ПКУ).

Згідно з пп. 138.3.2 ПКУ, не підлягають амортизації та проводяться за рахунок відповідних джерел фінансування витрати на придбання або самостійне виготовлення невиробничих основних засобів, невиробничих нематеріальних активів і витрати на ремонт, реконструкцію, модернізацію чи інші поліпшення невиробничих основних засобів, невиробничих нематеріальних активів.

Терміни «невиробничі основні засоби», «невиробничі нематеріальні активи» означають, відповідно, основні засоби, нематеріальні активи, не призначені для використання в господарській діяльності платника податку.

Тобто з метою оподаткування амортизація основних засобів нараховується в разі їх експлуатації під час провадження господарської діяльності платника податку.

ІПК ДФСУ від 15.12.2017 р. № 3000/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини