Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи має нотаріус контролювати граничний розмір розрахунків готівкою між фізособами

24 січня 2018, 11:15
452
0
Реклама

Фізособи мають право здійснювати розрахунки готівкою між собою за договорами купівлі-продажу, які підлягають нотаріальному посвідченню, у розмірі до 50000 грн включно (п. 7 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою правління НБУ від 29.12.2017 р. № 148).

Платежі на суму, яка перевищує 50000 грн, здійснюються шляхом:

1) переказу коштів із поточного рахунка на поточний рахунок;

2) унесення та/або переказу коштів на поточні рахунки (у т.ч. на депозит нотаріуса на окремий поточний рахунок у національній валюті).

У зв'язку з викладеним вище Нотаріальна палата України у своєму інформаційному листі від 15.01.2018 б/н звертає увагу нотаріусів на те, що дія Положення № 148 поширюється на всі договори купівлі-продажу, які підлягають нотаріальному посвідченню. При цьому договір може підлягати нотаріальному посвідченню як у силу імперативної законодавчої норми, так і за домовленістю сторін.

Не має значення також предмет договору купівлі-продажу, а отже, дія Постанови № 148 поширюється як на договори купівлі-продажу нерухомого майна, так і на договори купівлі-продажу іншого майна (майнових прав), відмінних від нерухомості.

Нотаріальна палата наголошує: після нотаріального посвідчення договору функція нотаріуса щодо вчинення нотаріальної дії є виконаною. Чинним законодавством на нотаріусів не покладено обов'язку щодо здійснення ними перевірки дотримання сторонами договорів купівлі-продажу, які підлягають нотаріальному посвідченню, обмежень розрахунків готівкою в межах граничної суми.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини