Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Оренда квартири з наступним викупом: ПДВ-нюанси

7 лютого 2018, 09:00
382
0
Реклама

Платник податку планує надавати фізичним особам в оренду з послідуючим викупом квартири, майнові права на які раніше були придбані у замовника будівництва і правовстановлюючі документи на такі квартири були оформлені на вказане товариство, як першого власника квартир.

Особа-орендар при отриманні в оренду житла з викупом за відповідним договором сплачує підприємству-орендодавцю у складі орендних платежів як безпосередньо вартість самого житла, так і вартість послуг з оренди такого житла.

Операція з реалізації забудовником майнових прав на нерухоме майно (квартири) для цілей оподаткування ПДВ є операцією з першого постачання житла (об'єкта житлового фонду), яка оподатковується ПДВ у загальновстановленому порядку за ставкою 20 %.

Операції з послідуючого постачання такого житла є другим постачанням для цілей пп. 197.1.14 ПКУ, які звільняються від оподаткування ПДВ.

Враховуючи, що після закінчення договору оренди житла з викупом або достроково, за умови повної сплати орендних платежів, житло переходить у власність орендаря, у розумінні пп. 197.1.14 ПКУ така операція є операцією з другого постачанням житла і звільняється від оподаткування ПДВ, а тому при отриманні орендодавцем частини орендних платежів, що складаються з періодичних платежів на викуп житла, податкові зобов'язання з ПДВ у орендодавця не виникають.

Водночас орендні платежі, що складаються з винагороди (доходу) платника податку, є оплатою вартості послуг із оренди житла, операції з постачання яких оподатковуються ПДВ у загальновстановленому порядку за ставкою 20 %, а тому за правилом "першої події" орендодавець - платник податку зобов'язаний визначити податкові зобов'язання з ПДВ виходячи з вартості таких послуг. Податкова накладна за вказаними операціями складається відповідно до абз. "б" п. 198.5 ПКУ та реєструється ЄРПН відповідно до норм ПКУ.

ІПК ДФС від 17.01.2018 р. N 191/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини