Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

SAP Business One: як він може стати у нагоді малому та середньому бізнесу?

9 лютого 2018, 11:45
460
0
Реклама

Наш малий і середній бізнес чудово усвідомлює певні обмеження, зумовлені своїм розміром та статусом. Але чи можна ці обмеження перетворити у можливості? Вважаю, що так якщо на підприємстві запроваджено SAP Business One.

Отже, обмеження перше та, певно, найголовніше: менші можливості доступу до капіталу та кредитів. Не секрет, що великій компанії знайти гроші для реалізації нового проекту набагато простіше: в неї різні джерела прибутку і вона може розпоряджатися ними. Якщо внутрішніх ресурсів бракуватиме для інвестицій, то вже завтра за неї битимуться інвестори та банки, пропонуючи найкращі умови.

Коли ж МСБ стикається з необхідністю залучення додаткових коштів, то йому доводиться щосили переконувати у своїй надійності та перспективності проекту. Запровадження SAP Business One це, насамперед, зрозуміла інвестиція. Продукт об'єктивно збільшує капіталізацію компанії на ринку, виводить її у категорію "прогресивних", "перспективних" і, головне, прозорих, з точки зору управлінського обліку. Тому МСБ-компанії, яка наважиться на таку зміну, буде простіше знайти кошти на нові проекти чи розвиток.

Крім того, впровадити SAP Business One це означає заощадити на, можливо, дешевших, але кількох продуктах; на інсталяції та підтримці програм, на яких працює бухгалтерія, відділ фінансового планування, логістика, менеджери з продажів та закупок і т. д. Замість різних продуктів, які ще доведеться між собою поєднувати, можна отримати єдиний для всіх відділів компанії, просто з різним рівнем доступу. Такий принцип «єдиного вікна» в рази зменшує час на обмін даними між різними підрозділами компанії.

Зокрема, наша компанія в 2017 році перенесла процеси управління проектами, фінансового контролю та аналізу в систему в SAP Business One, що дозволило зменшити час на доступ до оперативної інформації по проектах та покращити контроль над процесами. Наступним етапом планується перейти на ведення бухгалтерського обліку в SAP, що дозволить бачити повну картину фінансового стану та динаміки підприємства, а також порівнювати цю інформацію з показниками оперативного планування в реальному часі. А керівництво зможе отримувати інтегровану інформацію станом на "тут і зараз", правдиві звіти за будь-який період, планувати і відстежувати як будь-які менеджерські рішення (від розміру знижок до кадрових перестановок) впливають на саму компанію та її прибутки.

У МСБ, як правило, невисока капіталізація. Без власника та його ручного управління об'єктивна ринкова вартість компанії іноді складається лише з суми вартості її нерухомості та майна. SAP Business One є надійною інвестицією, яка виводить компанію на рівень бізнесів, які, якщо можна так висловитися, підлягають продажу.

Обмеження друге: репутація. Виведення бізнесу на новий рівень чи, тим більше, вихід на міжнародний ринок, вимагає піару, промоції, створення репутації "бази знання" про компанію. SAP Business One цей продукт, який вже говорить сам за себе. Це міжнародна програма, яка свідчить іноземцям, що ви ведете "білий" бізнес та обізнані з "правилами гри". А значить, з вами можна мати справу. Ну, а якщо ви шукаєте собі інвесторів чи відкриваєте рахунок в іноземному банку, то це теж, як то кажуть, "десять плюсиків до карми".

Крім того, МСБ може змінювати профіль діяльності, додавати чи закривати напрями. SAP Business One дозволяє це робити так само легко. Тож замість витрат часу та зусиль на інсталяцію нового продукту та інтеграцію його в загальну систему, ви просто додаєте новий блок. В малому підприємстві такий процес може зайняти кілька робочих днів, а навчання персоналу кілька годин.

Також програма формує відразу правильні (та правдиві) звіти. Це значно спрощує роботу бухгалтерії та заощаджує масу робочого часу.

Таким чином, можна підсумувати: якщо ви хочете розумно будувати свій бізнес - система управління підприємством стане для вас підтримкою у цьому. Особливо, якщо це визнаний у світі SAP Business One.

Денис Лісовий

Керівник проекту локалізації SAP Business One та керівник відділу бізнес-аналітики компанії БДО Консалтинг

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини