Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

До платників ЄСВ із зони АТО санкції не застосовуються: зразкове рішення ВС

5 квітня 2018, 12:00
755
0
Реклама

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду розглянув зразкову справу за позовом до Головного управління Державної фіскальної служби в Луганській області щодо скасування рішення про застосування штрафних санкцій і нарахування пені за несвоєчасну сплату єдиного внеску.

Суд зазначив, що саме перебування платників єдиного внеску на обліку в органах доходів і зборів, розташованих на території населених пунктів, де проводилася антитерористична операція, є підставою для припинення застосування до них санкцій.

Позивач - Обласна комунальна установа "Луганський центр підтримки молодіжних ініціатив і соціальних досліджень" - обгрунтував свої вимоги тим, що на момент ухвалення оспорюваного рішення міста Луганськ і Сєвєродонецьк були і є територіями, де проводилася і проводиться антитерористична операція, а це є підставою для припинення застосування заходів впливу та стягнення і відповідальності за порушення Закону "Про збір і облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування".

Верховний Суд зазначив, що аргументи відповідача про втрату чинності положень вказаного Закону про звільнення від виконання обов'язків платників єдиного внеску, що перебувають на обліку в контролюючих органах, розташованих на території населених пунктів в зоні АТО, не відповідають дійсності, оскільки п. 9 прим.4 Розділу VIII справжнього Закону є чинним.

У рішенні Суду визначені обставини, які можуть впливати на інше застосування норм матеріального права:

- знаходження платника єдиного внеску, зареєстрованого в зоні АТО, на обліку в податкових органах, розташованих за межами цієї території;

- невиконання платником єдиного внеску своїх обов'язків, що виникли на початку і / або після закінчення антитерористичної операції.

Зразкове рішення у справі № 812/292/18 (провадження № Пз/9901/22/18) було ухвалене 30 березня 2018 року.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини