Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи всі платежі по договору оренди оподатковуються ПДВ

23 квітня 2018, 11:45
1616
0
Реклама

На дату отримання від орендарів коштів, які є оплатою вартості послуг з оренди за останній місяць оренди, незалежно від того, у рамках якого договору (попереднього чи основного) здійснюється така оплата, товариство (орендодавець - платник ПДВ) повинно визначити податкові зобов'язання з ПДВ, скласти податкову накладну та зареєструвати її в ЄРПН.

Кошти, отримані товариством від орендарів у вигляді гарантійного (забезпечувального) платежу, незалежно від того, у рамках якого договору (попереднього чи основного) здійснюється така оплата, не зумовлюють у товариства податкових наслідків з ПДВ. Податкові зобов'язання товариством та податковий кредит орендарем при отриманні/перерахуванні таких коштів не визначаються.

При цьому на дату зарахування таких коштів в рахунок оплати вартості послуг з оренди, або за резервування орендної площі, або в рахунок оплати інших послуг товариство зобов'язане визначити податкові зобов'язання з ПДВ (при умові, що таке зарахування є першою подією) та скласти і зареєструвати в ЄРПН податкову накладну.

Щодо суми коштів, отриманих товариством як суми неустойки (штрафів та/або пені) внаслідок невиконання або неналежного виконання орендарем договірних зобов'язань, то такі кошти не є оплатою вартості поставлених (що підлягають поставці) товарів/послуг та не змінюють базу оподаткування ПДВ товарів/послуг. Такий самий висновок місититься в Узагальнюючій податковій консультації щодо включення до бази оподаткування ПДВ та складу витрат коштів, отриманих як сума штрафу за затримку оплати чи постачання товарів/послуг, затвердженій наказом ДПСУ від 06.07.2012 р. № 590.

ІПК ДФСУ від 16.04.2018 р. № 1608/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини