Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Працівникові компенсували витрачені кошти на придбання товарів: ПДФО не утримуємо

11 травня 2018, 12:00
1486
0
Реклама

Платнику податків вдалося скасувати ІПК ДФС від 23.02.2018 р. № 765/6/99-99-12-02-03-15/ІПК.

В ній ДФС дійшло досить неочікувано для платників податків висновку: оскільки фізичною особою (працівником) придбання товарів для потреб юридичної особи здійснено за рахунок власних коштів, тобто юридичною особою (працедавцем) попередньо не видавалися кошти під звіт, то сума коштів, виплачених такій фізичній особі за вказані товари, включається до її загального місячного (річного) оподатковуваного доходу як інші доходи та оподатковується на загальних підставах. При цьому зазначена сума коштів не є базою нарахування ЄСВ.

Позивач при зверненні до суду пояснив, що у письмовому запиті до ДФС просив розяснити: якщо підприємство виплачує працівнику суму витрат здійснених ним при здійсненні трудових обовязків на користь підприємства (зокрема, купівля канцелярії, палива чи конвертів), то чи оподатковують ці суми ПДФО, військовим збором і ЄСВ?

Підставою для висновку ДФС про необхідність оподаткування зазначених витрат на загальних підставах стало те, що пунктом 170.9 ПКУ передбачено, що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються кошти, отримані платником податку від роботодавця під звіт за умови дотримання усіх встановлених вимог. Оскільки юридичною особою кошти під звіт не видавалися, то сума коштів, на думку відповідача, включається до загального оподатковуваного доходу.

Разом з тим суд не погодився із таким висновком контролюючого органу.

Визначальною ознакою доходу платника податку, як об'єкта та бази оподаткування ПДФО, в тому числі у вигляді додаткового блага, є приріст показників фінансового та/або майнового стану платника податку.

Аналогічний висновок викладений у постанові Верховного суду від 13.03.2018 р. по справі № 826/2226/15.

Тож суд зазначає, що при виплаті працівнику суми витрат здійснених ним при виконанні трудових обовязків на підприємстві (зокрема, купівля канцелярії, палива чи конвертів) такий працівник не отримує доходу, а, відтак, об'єкт оподаткування з ПДФО відсутній.

Рішення Полтавського окружного адмінсітративного суду від 02.05.2018 р. у справі № 816/909/18

Подписывайтесь на наш канал в Telegram и страничку в Facebook чтобы всегда оставаться в курсе актуальных бухгалтерских событий

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини