Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи можна укладати ЦПД з продавцями та водіями

21 травня 2018, 09:00
1153
0
Реклама

Аби уникнути відповідальності за виявлених працівників, які виконують певні обов'язки нелегально, окремі спритні підприємці користуються тим, що про укладення договорів цивільно - правового характеру із фізичними особами не потрібно повідомляти державні органи. Адже це питання не регулюється ст. 24 КЗпП. Таким чином цивільну-правову угоду можна швиденько укласти і заднім числом. До чого нерідко й вдаються деякі недоброчесні роботодавці.

На це звертає увагу Управління Держпраці у Закарпатській області.

Зокрема, приватний підприємець уклав договір з іншою фірмою про здійснення пасажирських перевезень, також залучав до роботи трьох осіб на умовах цивільно-правових відносин. Останні працювали водіями пасажирських автобусів. У ході інспекційного відвідування, яке провели посадовці Управління Держпраці у Закарпатській області, вдалося встановити, що вказані особи дотримувалися графіку роботи, оскільки протягом місяця доставляли пасажирів до конкретного населеного пункту у чітко визначений час. Тобто вони фактично, кажучи мовою закону, здійснювали трудову функцію водіїв.

Отож відповідно до абз. 2 ч.2 ст. 265 КЗпП на підприємця накладено штраф у розмірі 335 070 грн.

Інший приватний підприємець, власниця крамниці продажу мобільних телефонів з Ужгорода, залучила до виконання обов'язків продавців-консультантів трьох осіб взагалі без жодного оформлення з ним трудових відносин. Під час інспектування останні повідомили інспекторам, що вони прийняті на роботу як стажери.

Власниця крамниці пояснила, что вказані молоді люди справді були якийсь час присутні в приміщенні торговельного закладу, але з метою обговорення їх подальшого стажування, жодних договорів з ними не оформлялося і заробітну плату вони нібито не отримували.

Підписуйтесь наш канал в Telegram та сторінку в Facebook щоб завжди залишатися в курсі актуальних бухгалтерських подій

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини