Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Отримали забезпечувальний (гарантійний) платіж від дилера: податкові наслідки

15 червня 2018, 08:30
519
0
Реклама

ПДВ

Якщо умовами дилерського договору між дистриб'ютором та дилером передбачено, що забезпечувальні (гарантійні) платежі виконують виключно функцію засобу забезпечення зобов'язань та підлягають поверненню дилеру після виконання таких зобов'язань, то ця сума забезпечувальних (гарантійних) платежів не збільшує базу оподаткування ПДВ у дистриб'ютора. Податкові зобов'язання дистриб'ютором та податковий кредит дилером при отриманні/перерахуванні такого забезпечувального платежу не визначаються.

У разі зміни в процесі дії дилерського договору напряму використання отриманого раніше забезпечувального (гарантійного) платежу, який спочатку виконував функцію засобу забезпечення виконання зобов'язань за договором, а потім спрямовується в рахунок оплати товарів/послуг (що має бути обумовлено додатковою угодою до договору), на дату зміни напряму використання забезпечувального (гарантійного) платежу (дата укладення додаткової угоди до договору) дистриб'ютор повинен нарахувати податкові зобов'язання на суму отриманого забезпечувального (гарантійного) платежу та скласти і зареєструвати в ЄРПН відповідну податкову накладну.

Податок на прибуток

Як відомо, об'єктом оподаткування податком на прибуток є прибуток, який визначається шляхом коригування бухгалтерського фінрезультату до оподаткування на різниці, передбачені ПКУ (пп. 134.1.1 ПКУ).

При цьому ПКУ не передбачено коригувань фінрезультату до оподаткування на суму забезпечувального (гарантійного) платежу. Такі операції відображаються під час формування фінансового результату згідно з правилами бухобліку.

ІПК ДФСУ від 25.05.2018 р. № 2333/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Підписуйтесь наш канал в Telegram та сторінку в Facebook щоб завжди залишатися в курсі актуальних бухгалтерських подій

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини