Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Заяву про вихід з ТОВ потрібно засвідчувати нотаріально

3 липня 2018, 08:45
254
0
Реклама

Необхідною умовою для виходу з ТОВ є подання учасником товариства відповідної нотаріально посвідченої заяви про вихід з нього.

Відповідну постанову у справі № 912/422/17 у справі про стягнення ринкової вартості частки в майні ТОВ Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду прийняв 2 травня 2018 року.

Учасник ТОВ звернувся до суду з позовом до відповідного товариства про стягнення ринкової вартості своєї частки в майні ТОВ. Позивач вказав, що він направив товариству заяву про вихід з нього і не отримав відповідних розрахунків.

Суди першої та апеляційної інстанцій відмовили у задоволенні таких вимог, оскільки така заява позивача не відповідає вимогам ч. 1 ст. 148 ЦК та не створює правових наслідків для сторін.

Дослідивши матеріали справи та здійснивши аналіз положень ч. 1 ст. 88 ГК, п. 3 ч. 1 ст. 116, ст. 148 ЦК, ст. 10, 54 Закону «Про господарські товариства» ВС погодився із висновком судів попередніх інстанцій. Він зазначив, що заява про вихід з ТОВ у простій письмовій формі є неналежно оформленою та не може бути підставою для виходу учасника з ТОВ та проведення з ним відповідних виплат.

Колегія суддів дійшла до висновку, що відсутність нотаріального посвідчення підпису заявника на заяві про вихід з товариства не дає підстави вважати дійсним волевиявлення учасника щодо виходу з товариства.

Усі рішення судів ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо ви ще не користуєтеся системою, то рекомендуємо замовити тестовий доступ або придбати VERDICTUM.

Підписуйтесь наш канал в Telegram та сторінку в Facebook щоб завжди залишатися в курсі актуальних бухгалтерських подій

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини