Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Коли застосовуємо пільгову ставку ЄСВ для працівника з інвалідністю

18 липня 2018, 13:00
582
0
Реклама

Для підприємств у яких працюють особи з інвалідністю розмір ЄСВ становить 8,41 % суми нарахованої заробітної плати.

Підставою для застосування цього розміру ЄСВ є завірена копія довідки з акта огляду в медико-соціальній експертній комісії про встановлення групи інвалідності (п. 8 розд. III Порядку № 449).

З огляду на це, Чернівецькі податківці у ІПК від 12.07.2018 р. № 3076/ІПК/25-01-13-06-09Г зазначають, що нарахування ЄСВ у розмірі 8,41 % на заробітну плату працюючій особі з інвалідністю здійснюється в період:

- з дати встановлення групи інвалідності, але не раніше одержання роботодавцем завіреної копії довідки з акта огляду в МСЕК;

- до дати скасування інвалідності на підставі рішення даної комісії.

При цьому, до дати одержання завіреної копії зазначеної довідки та після дати скасування інвалідності, роботодавець нараховує ЄСВ у розмірі 22 %.

Однак, податківці не зазначили, що завірення копії довідки з акта огляду МСЕК про встановлення групи інвалідності здійснюється безпосередньо підприємством, установою або організацією де працює особа з інвалідністю (п. 8 розд. III Порядку № 449).

Тобто працівник має пред'явити роботодавцю довідку з акта огляду медико-соціальною експертною комісією про встановлення групи інвалідності. Роботодавець повинен зробити копію цієї довідки, завірити її своєю печаткою та написом на зразок "З оригіналом вірно", проставити дату завірення і передати її до бухгалтерії. Така копія є достатньою підставою для застосування ставки нарахування ЄСВ в розмірі 8,41 %.

Нагадуємо, що починаючи із серпня, керуватимемося оновленими нормами Порядку № 435 і будемо використовувати оновлені форми звітності. Але в поточному місяці під час складання звітності з ЄСВ користуватимемося чинною редакцією.

У матеріалі "Заповнюємо звітність з ЄСВ: практичні ситуації" видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН на практичних прикладах розглянемо особливості заповнення таблиці 6 Форми № Д4 у різних життєвих ситуаціях.

Для отримання доступу до аналітики інформаційно-правової системи ЛІГА: ЗАКОН - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу та оцініть весь обсяг і переваги послуг, що надаються.

Підписуйтесь наш канал в Telegram та сторінку в Facebook щоб завжди залишатися в курсі актуальних бухгалтерських подій

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини