Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Cоцгарантії постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи відновлено

19 липня 2018, 15:05
564
0
Реклама

Конституційний Суд України визнав такими, що не відповідають Конституції ряд норм Закону України "Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України" від 28.12.2014 р. 76-VIII (далі - Закон № 76) та Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" від 28.02.1991 р. 796-XII (далі - Закон № 796).

Зокрема, неконституційними визнано:

· пп. 2; абз.абз.1, 3 пп. 3; пп. 4; абз.абз. 1, 2 пп. 5; абз.абз. 1-4 пп. 6; пп. 7 п. 4 р. І Закону № 76;

· ч. 3 ст. 22, ч. 2 ст. 24, ч. 7 ст. 30 Закону № 796;

· ст. 53 (крім назви), ст. 60 Закону № 796 у редакції Закону № 76.

Зазначені норм було визнано КСУ такими, що обмежують чи скасовують пільги, компенсації і гарантії, та призвели до звуження прав осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, зниження рівня їх соціального забезпечення. З дня ухвалення рішення КСУ від 17.07.2018 р. № 6-р/2018 відповідні норми втратили чинність.

Зокрема, відновлено у праві на компенсації та пільги громадянам, віднесеним до категорії 4.

Також скасовано обмеження на надання пільг чорнобильцям, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім'ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу у порядку, визначеному КМУ;

Знято обмеження й на те, що особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, які мають одночасно право на інші пільги та компенсації, передбачені законодавством України, потрібно було вибирати пільги та компенсації відповідно до одного із законів України.

До речі, про зміни, які КСУ визнав неконституційними, йшла мова у статті "Обмеження соціальних гарантій та пільг у 2015 році: на кому заощаджуватиме бюджет" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до цього та інших матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВЫМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтесь наш канал в Telegram та сторінку в Facebook щоб завжди залишатися в курсі актуальних бухгалтерських подій

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини