Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Теплопостачальник здійснює заміну лічильників: чи діє касовий метод ПДВ-обліку

26 липня 2018, 14:20
258
0
Реклама

Платники ПДВ при здійснення певних операцій зобов'язані застосовувати касовий метод ПДВ-обліку. За касовим методом податкові зобов'язання та податковий кредит з ПДВ визнають на дату зарахування (отримання)/перерахування оплати за товари/послуги.

При цьому доволі часто виникають питання щодо того на які ж саме операції постачальників комунальних послуг поширюється касовий метод ПДВ-обліку?

Платник ПДВ, який здійснює операції з постачання товарів/послуг, перелічені у п. 187.10 та п. 44 підрозділу 2 р. ХХ ПКУ, визначає дату виникнення податкових зобов'язань та податкового кредиту з ПДВ за касовим методом виключно за такими операціями. За операціями, які не передбачені п. 187.10 і п. 44 підрозділу 2 р. ХХ ПКУ, платник ПДВ повинен застосовувати загальні правила визначення дати виникнення податкових зобов'язань та формування податкового кредиту, встановлені п. 187.1 і п. 198.2 ПКУ.

Нагадаємо:

відповідно до п. 187.10 ПКУ дату виникнення податкових зобов'язань та податкового кредиту за касовим методом визначають платники ПДВ, які постачають теплову енергію, природний газ (крім скрапленого), надають послуги з транспортування та/або розподілу природного газу, водопостачання, водовідведення чи послуги, вартість яких включається до складу квартирної плати чи плати за утримання житла, фізичним особам, бюджетним установам, не зареєстрованим як платники ПДВ, а також житлово-експлуатаційним конторам, квартирно-експлуатаційним частинам, об'єднанням співвласників багатоквартирних будинків, іншим платникам ПДВ, які здійснюють збір коштів від зазначених покупців з метою подальшого їх перерахування продавцям таких товарів (надавачам послуг) у рахунок компенсації їх вартості. Зазначене правило визначення дати виникнення податкових зобов'язань поширюється також на операції з постачання зазначених товарів/послуг для ЖЕКів та бюджетних установ, що отримують такі товари/послуги, якщо вони зареєстровані як платники податку;

відповідно до п. 44 підрозділу 2 р. ХХ ПКУ тимчасово, до 1 січня 2019 року, дату виникнення податкових зобов'язань та податкового кредиту за касовим методом визначають платники ПДВ, які здійснюють постачання (у т. ч. оптове), передачу, розподіл електричної та/або теплової енергії, постачання вугілля та/або продуктів його збагачення товарних позицій 2701, 2702, 2703 00 00 00, 2704 00 згідно з УКТ ЗЕД, надають послуги з централізованого водопостачання та водовідведення. Норма цього пункту поширюється на операції, за якими дата виникнення першої з подій, визначених у п. 187.1 і п. 198.2 ПКУ, припадає на звітні (податкові) періоди до 1 січня 2019 року.

Приміром, послуги зі встановлення вузла комерційного обліку теплової енергії та водопостачання, а також його обслуговування і заміни не включено до переліку послуг, визначеного п. 187.10 і п. 44 підрозділу 2 р. ХХ ПКУ. До того ж, плата за такі послуги не включається до складу квартирної плати чи плати за утримання житла. Тому, за операціями з надання цих послуг платник ПДВ визначає дату виникнення податкових зобов'язань за загальними правилами, встановленими п. 187.1 ПКУ.

Таке роз'яснення надала ДФСУ в ІПК від 23.07.2018 р. № 3228/6/99-99-15-03-02-15/ІПК.

Певні особливості в застосування касового методу платниками ПДВ - постачальниками вугілля ми прокоментували в матеріалі "Постачальник вугілля припинив використовувати пільгу ПДВ і працював за касовим методом: як рахувати податок після відновлення пільги?" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку в Facebook щоб завжди залишатися в курсі актуальних бухгалтерських подій

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини