Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Анульована ПДВ-реєстрація: чи нараховувати технічні ПДВ-зобов'язання, якщо вхідна ПН незареєстрована в ЄРПН

27 липня 2018, 12:00
239
0
Реклама

Платник ПДВ, у випадку анулювання його ПДВ-реєстрації має нарахувати технічні зобов'язання з ПДВ за товарами/послугами/необоротними активами, під час придбання яких визнавався податковий кредит, але які так і не були використанні в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності (п. 184.7 ПКУ). Щоправда, це не стосується випадків анулювання ПДВ-реєстрації внаслідок реорганізації платника податку шляхом приєднання, злиття, перетворення, поділу та виділення відповідно до закону.

При цьому цікаво: чи потрібно нараховувати такі ПДВ-зобов'язання за товарами/послугами/необоротними активами, при придбанні яких податковий кредит не визнавався через відсутність реєстрації в ЄРПН податкової накладної?

Податківці на це запитання відповіли так: якщо суми ПДВ під час придбання товарів/послуг, необоротних активів не були включені до складу податкового кредиту у зв'язку з тим, що постачальник не зареєстрував податкову накладну в ЄРПН, то такі податкові зобов'язання на момент анулювання реєстрації особи як платника ПДВ не нараховуються.

Водночас контролери зауважили, що у разі порушення продавцем/покупцем граничних термінів реєстрації в ЄРПН податкової накладної та/або розрахунку коригування (крім податкових накладних/розрахунків коригування, реєстрація яких зупинена згідно з п. 201.16 ПКУ) покупець/продавець таких товарів/послуг має право додати до податкової декларації за звітний податковий період заяву зі скаргою на такого продавця/покупця (додаток Д8 до декларації з ПДВ).

Див. ІПК ДФСУ від 23.07.2018 р. № 3237/6/99-99-15-03-02-15/ІПК.

До того ж, особливості анулювання ПДВшної реєстрації ми розглянули в матеріалі "Анулювання ПДВ-реєстрації: підстави та наслідки" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до цього та інших матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку в Facebook щоб завжди залишатися в курсі актуальних бухгалтерських подій

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини