Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Передаємо пальне за договором позики: що з ПДВ та акцизним податком

31 липня 2018, 12:30
441
0
Реклама

Особам, які передають пальне на умовах договору позики (товарного кредиту) та є платниками ПДВ і акцизного податку, варто знати про порядок оподаткування таких операцій.

Нагадаємо: за договором позики одна сторона (позикодавець) передає у власність другій стороні (позичальникові) грошові кошти або інші речі, визначені родовими ознаками, а позичальник зобов'язується повернути позикодавцеві таку ж суму грошових коштів (суму позики) або таку ж кількість речей того ж роду та такої ж якості (ч. 1 ст. 1046 ЦКУ).

Стосовно оподаткування ПДВ податківці зазначили таке.

При здійсненні постачальником операції з передачі товару на умовах товарного кредиту право власності на такий товар переходить покупцеві (замовникові) незалежно від часу погашення заборгованості. При цьому покупець (замовник) повертає постачальнику не безпосередньо той самий товар, попередньо придбаний у нього і набутий у власність, а інший товар (зокрема, який відповідає аналогічним критеріям: кількості (об'єму), якості та характеристикам). Тому така операція розглядається як окрема операція з постачання товару, за якою особа, що постачає такий товар, зобов'язана нарахувати податкові зобов'язання з ПДВ та скласти і зареєструвати в ЄРПН податкову накладну.

Стосовно оподаткування акцизним податком. Платниками акцизного податку є суб'єкти господарської діяльності, які здійснюють будь-які операції, визначені абз. 2 пп. 14.1.212 ПКУ (пп. 212.1.15 ПКУ).

Реалізація пального для цілей р. VI ПКУ - це будь-які операції з передачі (відпуску, відвантаження) пального на митній території України на підставі договорів купівлі-продажу, міни, поставки, дарування, комісії, доручення (в т. ч. передача на комісійну/довірчу реалізацію), поруки, інших господарських та цивільно-правових договорів або за рішенням суду, іншого компетентного державного органу чи органу місцевого самоврядування за плату (компенсацію) або без такої, які передбачають перехід права власності або права розпорядження, а також передачу (відпуск, відвантаження) пального на підставі договорів про виробництво із сировини замовника (пп. 14.1.212 ПКУ).

Отже, під час передачі позикодавцем пального позичальнику на виконання умов договору позики здійснюється передача (відпуск, відвантаження) пального від позикодавця до позичальника, що є операцією з реалізації пального у розумінні абз. 2 пп. 14.1.212 ПКУ, тому позикодавець при здійсненні таких операцій є особою, що реалізує пальне.

При поверненні позичальником пального (такої ж марки та у такому ж обсязі) позикодавцю здійснюється операція з передачі (відпуску, відвантаження) пального від позичальника до позикодавця, тобто позичальник при здійсненні таких операцій є особою, що реалізує пальне у розумінні абз. 2 пп. 14.1.212 ПКУ.

Отже, і позикодавець, і позичальник, які здійснюють операції з передачі пального на умовах договору позики та є платниками акцизного податку з реалізації пального, на всі обсяги реалізованого (переданого) пального, зобов'язані складати в електронній формі акцизну накладну за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД реалізованого (переданого) пального та зареєструвати її в ЄРАН.

Див. ІПК ДФСУ від 20.07.2018 р. № 3207/6/99-99-15-03-02-15/ІПК.

До того ж, податкові та бухоблікові особливості договору позики ми розглядали в матеріалі "Договір позики запасів: облік й оподаткування" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Як в бухгалтерському обліку відобразити нарахування акцизного податку ми розповідали в матеріалі "Як в обліку відобразити нарахування роздрібного акцизного податку" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до цього та інших матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку в Facebook щоб завжди залишатися в курсі актуальних бухгалтерських подій

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини