Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Податківці хочуть отримати від банків дані про всі відкриті рахунки самозайнятих осіб

2 серпня 2018, 13:00
852
0
Реклама

На жаль зараз бізнес переживає такі часи що, приховування реального обсягу надходжень підприємця від провадження ним діяльності є звичайною справою. Але законодавство невпинно бореться з цим і так 1 серпня відбулася зустріч, ініціатором якої виступив в.о. заступника Голови ДФС Євген Бамбізов, за участі керівників профільних підрозділів ДФС та фахівців Офісу великих платників податків з представниками найбільших банків України.

На зустрічі обговорювались особливості виконання норми ст. 69 ПКУ. У попередньо згаданій статті йдеться, що банки та інші фінансові установи зобов'язані надіслати повідомлення про відкриття або закриття рахунка платника податків - юрособи, у тому числі відкритого через його відокремлені підрозділи, чи самозайнятої фізособи до контролюючого органу, в якому обліковується платник податків, у день відкриття/закриття рахунка. А вже в свою чергу контролюючий орган не пізніше наступного робочого дня з дня отримання повідомлення від фінустанови про відкриття рахунка зобов'язаний направити повідомлення про взяття рахунка на облік або відмову у взятті контролюючим органом рахунка на облік із зазначенням підстав у порядку, визначеному в ПКУ. Якщо контролюючий орган протягом строку, встановленого абз. 1 п. 69.3 ПКУ, не направив повідомлення про відмову у взятті рахунка на облік, такий рахунок вважається взятим на облік у контролюючому органі за мовчазною згодою.

Банки та інші фінустанови за невиконання норм ст. 69 ПКУ несуть відповідальність, передбачену ПКУ.

ФОП та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, зобов'язані повідомляти про свій статус банки та інші фінустанови, в яких такі особи відкривають рахунки.

Отже, одним із способів запобігання приховування реальних обсягів надходжень може стати подання банками повідомлень про відкриття/закриття всіх без виключення рахунків платників податків ФОП до контролюючих податкових органів.

Відтак, на зустрічі, закладено основи такому механізму, а також визначено дієві напрямки його реалізації у взаємодії із банківською спільнотою.

Хто повинен повідомити ДФСУ про відкриття або закриття рахунку в банку. В які строки надсилається повідомлення про відкриття або закриття банківського рахунка дізнайтесь за посиланням.

Для отримання безкоштовного 3-денного доступу до документів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН скористайтеся ТЕСТОВИМ доступ до сервісу та оцініть всі переваги послуг, що надаються.

Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку в Facebook щоб завжди залишатися в курсі актуальних бухгалтерських подій

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини