Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Оприлюднено проект змін до форми звітності з податку на нерухомість

6 серпня 2018, 14:30
269
0
Реклама

На офіційному сайті Мінфіну оприлюднено проект змін до Податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, затвердженої наказом Мінфіну від 10.04.2015 р. № 408 (далі - Декларація).

У супровідних документах до оприлюдненого проекту роз'яснено, які зміни пропонуються, та чим обумовлена необхідність їх внесення.

1. Наразі діючою формою Декларації передбачено застосування умовних ознак типів нерухомості (від 1 до 9), що не відповідає даним реєстраційних документів.

Завдяки зміна платникам буде надано можливість зазначати у Деклараціях коди нерухомості згідно з реєстраційними документами.

Місцеві ради встановлюють ставки податку на нерухомість відповідно до класифікатора будівель та споруд згідно з Державним класифікатором будівель та споруд ДК 018-2000. Відповідно, запровадження у формі Декларації єдиного підходу до визначення типів нерухомості спростить користування рішеннями органів місцевого самоврядування при складанні Декларації, а також сприятиме прозорості контролю за правильністю виконання цих рішень - як з боку органів місцевого самоврядування, так і з боку контролюючих органів.

2. Нова форма Декларації містить два додатки для розрахунків податкових зобов'язань окремо по об'єктах житлової та нежитлової нерухомості, що забезпечить зручність суб'єктам господарювання декларувати податкові зобов'язання з податку по цих об'єктах. Особливо це стосується надання уточнюючих Декларацій.

Нині при декларуванні платником податку одночасно житлової та нежитлової нерухомості та при виникненні необхідності уточнення задекларованих податкових зобов'язань відсутність у формі Декларації можливості розділити суми нарахувань по різних типах об'єктів нерухомості призводить до створення "штучного" податкового боргу або переплати. З огляду на зазначене, платники податку для уточнення податкових зобов'язань надають дві Декларації одночасно - окремо по об'єктах житлової нерухомості та по об'єктах нежитлової нерухомості.

3.?Проектом змін передбачено, що у разі існування об'єктів нерухомості, що знаходяться на території адміністративно-територіальних одиниць, які відповідають різним кодам органів місцевого самоврядування за КОАТУУ, але ці адміністративно-територіальні одиниці обслуговуються одним контролюючим органом, Декларація подається одна, однак з кількома додатками відповідного типу.

На сьогодні Декларації надаються окремо по кожній адміністративно-територіальній одиниці.

Про заповнення діючої форми звітності з податку на нерухомість ішлося в матеріалі "Звітуємо з податку на нерухомість за 2018 рік" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку в Facebook щоб завжди залишатися в курсі актуальних бухгалтерських подій

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини