Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чиє прізвище ставити у касових ордерах, якщо їх підписує уповноважена особа

20 серпня 2018, 17:00
505
0
Реклама

Уповноважили на підпис касових ордерів особу, але для цього законодавством не передбачено окремої графи? Тож виникає закономірне питання, чиє саме прізвище та ініціали мають бути зазначені у графах "Керівник", "Головний бухгалтер"?

НБУ опублікувало на офіційному веб-сайті короткі роз'яснення з приводу заповнення касових документів.

Так, відповідно до п. 25 розділу ІІІ Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні від 29.12.2017 р. № 148 (далі - Положення), приймання готівки в касу проводиться за прибутковим касовим ордером (додаток 2), підписаним головним бухгалтером або особою, уповноваженою керівником установи/підприємства. До прибуткових касових ордерів можуть додаватися документи, які є підставою для їх складання.

Згідно з абз. 1 п. 26 р. ІІІ Положення, видача готівки з кас проводиться за видатковими касовими ордерами (додаток 3) або видатковими відомостями. Документи на видачу готівки підписуються керівником і головним бухгалтером або особою, уповноваженою керівником. До видаткових ордерів додаються заяви на видачу готівки, розрахунки.

При цьому згідно з пунктом 34 розділу ІІІ Положення, касир під час одержання касових ордерів або видаткових відомостей зобов'язаний перевірити:

1) наявність і справжність на документах підписів, а на видатковій відомості - дозвільного напису керівника установи/підприємства або осіб, які ним уповноважені;

2) правильність оформлення документів, наявність усіх реквізитів;

3) наявність перелічених у документах додатків.

Таким чином, у прибутковому та видатковому касових ордерах у графі "Керівник", "Головний бухгалтер", у разі їх підписання уповноваженою особою підприємства, має бути зазначено прізвище та ініціали уповноваженої особи підприємства.

До речі, правильність складання касової документації все ще викликає ряд запитань, наприклад, спірним є правильність нумерування касових ордерів. На сторінках "Інтерактивної бухгалтерії" ми спробували відповісти на це питання, про що читайте у статті "Як правильно нумерувати касові ордери та журнал реєстрації ордерів".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку в Facebook щоб завжди залишатися в курсі актуальних бухгалтерських подій

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини