Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

З охоронниками приміщень ЦПД не укладають

21 серпня 2018, 17:00
577
0
Реклама

Існує низка професій (видів робіт), за якими неможливо укласти цивільно-правовий договір (далі - ЦПД). Адже, хай там як, коло обов'язків і дій за певними професіями може виконуватися, лише якщо організовано трудовий процес. Тож фактично суб'єкти господарювання в таких випадках не можуть підміняти трудові відносини цивільно-правовими.

Зокрема, як вказує Управління Держпраці у Кіровоградській області, керівництво одного із комунальних підприємств для отримання послуг з охорони укладало ЦПД.

Так, згідно з умовами укладених договорів (усі договори ідентичні) охоронці повинні були забезпечувати недопущення сторонніх осіб у приміщення (гаражі, бокси, склади, адмінбудинок), автотранспортної техніки на територію підприємства без дозволу керівника, підтримання належного санітарного стану на прилеглій до адмінбудинку території, прибирання сміття, опалого листя, снігу, підсипання протиожеледним матеріалом території перед адмінбудинком, в опалювальний сезон здійснювати опалення адмінбудинку, підтримувати оптимальний для роботи температурний режим у його приміщеннях.

Крім того, умовами договорів, передбачено, що послуги надаються позмінно: у робочі дні із 17 год до 07 год 45 хв наступного дня, розпочинається (закінчується) чергова зміна прийняття (здачі) під охорону об'єкта, рухомого та нерухомого майна уповноваженій особі підприємства з внесенням відповідних записів у журнал прийому-здачі змін об'єкта, що охороняється.

Тобто, охоронцям чітко встановлено графік роботи, чітко визначено підпорядкованість уповноваженій особі підприємства.

І найголовніше: в укладених договорах чітко визначено матеріальну відповідальність охоронців та відшкодування за власний рахунок нанесених матеріальних збитків в разі зникнення або пошкодження майна, виявлених та зафіксованих в установленому порядку відповідним актом. Матеріальна відповідальність працівника передбачена ст. 131 КЗпП, яким регулюються трудові відносини, а цивільно-правові відносини регулюються Цивільним кодексом.

Всі перелічені умови свідчать про ознаки трудового договору. Проте, фактично трудові договори із працівниками не укладено.

Це не перший випадок, коли інспектори праці виявляють підміну трудових відносини цивільно-правовими. Про такі також йшлося у матеріалі "За якими професіями не може укладатися ЦПД" в газеті "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку в Facebook щоб завжди залишатися в курсі актуальних бухгалтерських подій

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини