Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мінімальна зарплата може збільшитись до кінця року

27 серпня 2018, 14:00
1023
0
Реклама

Законом України "Про Державний бюджет України на 2018 рік" мінімальну заробітну плату з 1 січня 2018 р. було встановлено у розмірі 3723 грн, на рівні нижчому на 7,2% від фактичного прожиткового мінімуму для працездатних осіб у цінах січня - 4011 грн. Це стало кроком назад у забезпеченні гарантованого державою мінімального рівня оплати праці. У червні 2018 року цей розрив зріс до 13,3% (фактичний прожитковий мінімум для працездатних осіб склав 4923 грн).

За наполяганням профспілок та на виконання завдання Президента України, Законом України "Про Державний бюджет України на 2018 рік" Уряду доручено на основі моніторингу виконання Держбюджету України на 2018 рік за підсумками І кварталу розглянути питання щодо можливості підвищення розміру мінімальної заробітної плати (далі - МЗП) з визначенням його на рівні 4200 грн на місяць з ІІ кварталу 2018 року.

Відповідна Заява Федерації профспілок України (далі - ФПУ) з вимогою щодо якнайшвидшого підвищення розміру мінімальної зарплати з ІІ кварталу 2018 року до фактичного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, а саме - не менше 4200 грн, була Схвалена Президією ФПУ 21.06.2018 року та направлена Кабміну та Верховній Раді України.

Наразі Мінсоцполітики у відповідь на Заяву ФПУ щодо зволікання із підвищенням МЗП повідомляє, що "згідно з оперативними даними Держказначейської служби України недовиконання дохідної частини загального фонду державного бюджету за січень-червень 2018 року становить 14,9 млрд. грн., тому на сьогодні немає можливості фінансово забезпечити встановлення мінімальної заробітної плати у розмірі 4200 грн".

Водночас, Мінсоцполітики протягом ІІІ-ІV кварталів 2018 року буде опрацьовувати з Мінфіном можливість подальшого підвищення розміру мінімальної заробітної плати та встановлення її у розмірі 4200 грн.

Про те, хто все таки встановлює показники мінімальної зарплати та на, що вони впливають можна дізнатись із ситуації "Мінімальна заробітна плата"

Для отримання безкоштовного доступу протягом 72 годин до аналітики інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу та оцініть всі переваги послуг, що надаються.

Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку в Facebook щоб завжди залишатися в курсі актуальних бухгалтерських подій

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини