Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи мають право на оплачувана відпустка у зв'язку з усиновленням дитини батьки-вихователі

30 серпня 2018, 10:30
371
0
Реклама

Особі, яка усиновила дитину з числа дітей-сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування, старше трьох років, надається одноразова оплачувана відпустка у зв'язку з усиновленням дитини тривалістю 56 календарних днів (70 календарних днів - при усиновленні двох і більше дітей) без урахування святкових і неробочих днів після набрання законної сили рішенням про усиновлення дитини (ст. 18-1 Закону України "Про відпустки", ст. 182 КЗпП).

Однак право на відпустки мають громадяни України, які перебувають у трудових відносинах.

Батьки-вихователі - особи, які беруть на виховання та спільне проживання дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

На підставі рішення про створення дитячого будинку сімейного типу між батьками-вихователями та органом, який прийняв рішення про його створення, укладається угода (договір) про організацію діяльності дитячого будинку сімейного типу, якою визначаються права і обов'язки сторін. При цьому щомісяця передбачається виплачувати батькам-вихователям державну соціальну допомогу і грошове забезпечення.

Виховання дітей не кваліфікується як трудові відносини, а батьки-вихователі, які беруть на виховання та спільне проживання дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, є особами, які надають соціальні послуги і не перебувають у трудових відносинах із виконкомом міської ради, що прийняла рішення про створення такої сім'ї. Отже, такі батьки-вихователі не мають права на відпустки згідно із законодавством.

Якщо особи крім виконання обов'язків батьків-вихователів перебувають у трудових відносинах, то вони матимуть право на гарантії, передбачені трудовим законодавством.

Таким чином, оскільки батьки-вихователі не є усиновлювачами дітей-сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування, а беруть їх на виховання та спільне проживання, права на зазначену відпустку вони не мають.

Лист Мінсоцполітики від 11.07.2018 р. № 1211/0/101-18/284

У матеріалі газети "Інтерактивна бухгалтерія" за посиланням розглянуті найпоширеніші запитання, що виникають під час надання відпусток.

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку в Facebook щоб завжди залишатися в курсі актуальних бухгалтерських подій

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини