Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Визначаємо мінімальну базу оподаткування ПДВ при реалізації сільгосппродукції

18 вересня 2018, 08:45
263
0
Реклама

Платник ПДВ реалізує сільськогосподарську продукцію (пшеницю). Відповідно, такі операції є об'єктом оподаткування ПДВ і оподатковуються в загальновстановленому порядку. А як же визначати базу оподаткування для постачання такої продукції?

База оподаткування ПДВ операцій з постачання товарів/послуг визначається виходячи з їх договірної вартості з урахуванням загальнодержавних податків і зборів (крім тих, які зазначені в п. 188.1 ПКУ). При цьому база оподаткування операцій з постачання самостійно виготовлених товарів/послуг не може бути нижче звичайних цін.

Звичайна ціна - це ціна товарів (робіт, послуг), визначена сторонами договору, якщо інше не встановлено ПКУ. Якщо не доведено зворотне, вважається, що така звичайна ціна відповідає рівню ринкових цін (пп. 14.1.71 ПКУ).

Ринкова ціна - це ціна, за якою товари (роботи, послуги) передаються іншому власнику за умови, що продавець бажає передати такі товари (роботи, послуги), а покупець бажає їх отримати на добровільній основі, обидві сторони є взаємно незалежними юридично та фактично, володіють достатньою інформацією про такі товари (роботи, послуги), а також ціни, які склалися на ринку ідентичних (а за їх відсутності - однорідних) товарів (робіт, послуг) у порівняних економічних (комерційних) умовах (пп.14.1.219 ПКУ).

Зважаючи на ці норми ПКУ і норми П(С)БО 30 "Біологічні активи" податківці зазначили: реалізація сільськогосподарської продукції здійснюється за ціною не нижче звичайних цін, які відповідають біржовим цінам на зернові культури на дату реалізації продукції, згідно п. 188.1 ПКУ.

Див. ІПК ГУ ДФС у Днiпропетровськiй області від 11.09.2018 р. № 3923/ІПК/04-36-12-01-16.

Про визначення мінімальної бази оподаткування ПДВ і застосування звичайних цін ми детально розповідали в матеріалі "Мінімальна база обкладення ПДВ і звичайні ціни: як це працює для виробників" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку в Facebook щоб завжди залишатися в курсі актуальних бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини