Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Податкові наслідки реструктуризація боргу перед нерезидентом

31 жовтня 2018, 08:30
790
0
Реклама

Ситуація: підприємство здійснює реструктуризацію заборгованості перед нерезидентом за договором позики шляхом зарахування вимог за основною сумою позики як додаткового вкладу нерезидента до статутного капіталу підприємства.

За таких умов податківці вважають, що операція із погашення заборгованості за основною сумою позики (без врахування процентів за нею), а також операція з внесення додаткового вкладу грошовими коштами нерезидентом-позикодавцем до статутного капіталу резидента-позичальника не підпадають під визначення контрольованих та не підлягають відображенню у звіті про контрольовані операції.

При цьому, на відміну від нарахованих процентів за кредитами, сума погашення самих кредитів, а також суми отриманих у грошовій формі інвестицій не враховуються при визначенні вартісного критерію контрольованих операцій для цілей ТЦУ.

Водночас, якщо у збільшення статутного капіталу зараховуються невиплачені нерезиденту проценти за кредитом, то такі проценти підлягають оподаткуванню відповідно до положень п. 141.4 ПКУ як доходи нерезидента з джерелом походження з України, незалежно від способу виплати такого доходу.

При цьому податок з доходів нерезидентів у вигляді процентів сплачується під час зарахування зустрічної однорідної вимоги.

Див. ІПК ДФС від 22.10.2018 р. № 4502/6/99-99-15-02-02-15/ІПК.

Добірку актуальних матеріалів щодо оподаткування операцій із заборгованістю перед нерезидентом можна знайти тут.

Для отримання доступу до аналітики інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу та оцініть всі переваги послуг, що надаються.

Підписуйтеся на наш канал в Telegram і сторінку в Facebookщоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини