Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДФС пояснила як субсидіантам добровільно сплачувати ЕСВ

2 листопада 2018, 10:35
267
0
Реклама

Позитивне рішення про призначення житлової субсидії може бути прийнято лише у разі, коли особи на момент призначення житлової субсидії сплачують ЄСВ у розмірі, не меншому ніж мінімальний, протягом двох місяців підряд перед днем звернення за призначенням житлової субсидії або сплачують ЄСВ у розмірі, не меншому ніж мінімальний, протягом двох місяців підряд перед місяцем, в якому житлова субсидія призначається без звернення громадянина (абз. 6 п. 7 постанови КМУ "Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива" від 21.10.1995 р. № 848. У зв'язку з відповідною нормою громадяни часто виказують бажання взяти добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування або здійснити одноразовий платіж у системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування. ДФС надало деякі роз'яснення з цього питання у листі від 19.10.2018 р. № 32462/7/99-99-13-02-01-17.

Так, особа, яка виявила бажання брати участь у системі добровільного страхування, має подати до органів доходів і зборів за місцем проживання заяву за формою згідно з додатком 3 до Інструкції1 (далі - Заява), копію трудової книжки (за наявності), виписку з системи персоніфікованого обліку (ОК-5) та копію документа, що посвідчує особу, а члени особистого селянського господарства надають також документ, що підтверджує їх членство в такому господарстві (пп. 1 п. 2 р. V Інструкції).

Відповідно до ч. 7 ст. 10 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" від 08.07.2010 р. № 2464-VI та пп. 2 п. 2 р. V Інструкції орган доходів і зборів відмовляє в укладенні договору про добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування (далі - Договір) у разі, якщо особа:

· підлягає загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню;

· не відповідає вимогам щодо осіб, які мають право на добровільну сплату ЄСВ;

· надала неповні або недостовірні відомості;

· раніше уклала Договір, дія якого не припинена або за яким не виконано передбачені Договором умови;

· бажає укласти Договір на строк менше одного року (крім Договорів одноразової сплати).

В інших випадках відмова в укладенні Договору не допускається.

З особою, яка подала Заяву, після перевірки викладених у ній відомостей органами доходів і зборів у строк не пізніше ніж 30 календарних днів з дня отримання Заяви укладається Договір відповідно до типового Договору, наведеного у додатку 4 до Інструкції, а у разі бажання особи сплатити єдиний внесок за попередні періоди, в яких особа не підлягала загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню (у тому числі за період з 01 січня 2004 року по 31 грудня 2010 року), укладається Договір за формою, наведеною в додатку 5 до Інструкції.

Нагадаємо, що влітку було затверджено зміни до форм звітності з ЄСВ, в тому числі й до форми № Д6, за якою звітують добровільно застраховані особи. Більше про це - у матеріалі "Оновлено порядок подання звітності з ЄСВ" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до цього та інших матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку в Facebook щоб завжди залишатися в курсі актуальних бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини