Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Правонаступник оплатив товари, які отримав реорганізований платник – «касовик»: чи буде ПК

14 листопада 2018, 11:30
313
0
Реклама

Платник ПДВ, який реорганізувався, застосовував касовий метод ПДВ-обліку. Відповідно, при отриманні товарів/послуг такий платник податку не визнавав податковий кредит. Оплату за такі товари/послуги здійснює його правонаступник. Чи може правонаступник визнати податковий кредит за такою оплатою?

Податківці стосовно цього зазначили: у разі оплати товарів/послуг правонаступник не має права на віднесення суми ПДВ до податкового кредиту на підставі податкової накладної, складеної на платника, який застосовував касовий метод та реорганізувався шляхом приєднання, злиття, перетворення.

Можливе лише перенесення суми від'ємного значення ПДВ, що підлягає включенню до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду платника, який реорганізується, до складу податкового кредиту правонаступника. Таке перенесення здійснюється у періоді, що настає після підписання передавального акта відповідно до законодавства, в якому підтверджено таке від'ємне значення документальною перевіркою.

Див. роз'яснення у підкатегорії 101.13 системи «ЗІР».

До того ж, у разі реорганізації платника податку на прибуток завжди є актуальним питання зарахування від'ємного значення об'єкта оподаткування податком на прибуток за минулі роки. Про це читайте в матеріалі «Реорганізація підприємства: чи може правонаступник зарахувати собі податкові збитки» сервісу «Інтерактивна бухгалтерія».

Для отримання доступу до матеріалів сервісу «Інтерактивна бухгалтерія» - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтесь наш канал в Telegram та сторінку в Facebook щоб завжди залишатися в курсі актуальних бухгалтерських подій

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини