Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Позапланову перевірку не можна проводити на підставі ухвали слідчого судді - ВС

7 грудня 2018, 13:45
391
0
Реклама

Проведення позапланової перевірки суб'єкта господарювання на підставі ухвали слідчого судді у кримінальному провадженні не передбачене ч. 1 ст. 6 Закону України "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності" від 05.04.2007 р. № 877-V (далі - Закон № 877).

Такий висновок зробив Верховний Суд у постанові ВС від 19.10.2018 р. у справі № 805/3137/17-а у складі колегії суддів об'єднаної палати Касаційного адміністративного суду, розглянувши в касаційному порядку справу за позовом Публічного акціонерного товариства до Головного управління Держпраці про визнання неправомірним та скасування припису відповідача, виданого на підставі акта перевірки суб'єкта господарювання (виробничого об'єкта).

Ухвалою міського суду було надано дозвіл на проведення позапланової виїзної перевірки з питань додержання позивачем законодавства про працю та загальнообов'язкове державне соціальне страхування, дотримання вимог законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки, безпечного поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення. Проведення позапланової виїзної перевірки доручено співробітниками ГУ Держпраці.

Під час перевірки суб'єкта господарювання відповідач виявив порушення, про що складено акт, на підставі якого видано припис, а також викладено вимогу усунути порушення, виявлені в ході перевірки. Не погодившись із зазначеним приписом, позивач звернувся до суду з позовом, у якому зазначив, що відповідач перевищив надані ухвалою міського суду повноваження і провів перевірку за межами кримінального провадження.

Суди першої та апеляційної інстанцій позов задовольнили частково. Однак Верховний Суд скасував ці рішення, вказавши, що суди попередніх інстанцій не врахували, що правових підстав для проведення позапланової перевірки немає.

Суд зробив висновок, що відповідач при прийнятті наказу про проведення позапланової перевірки та при фактичному здійсненні такої перевірки вийшов за межі своїх повноважень, оскільки вичерпний перелік підстав для проведення позапланових перевірок контролюючими органами визначено ч. 1 ст. 6 Закону № 877. Серед вказаних підстав немає такої, як проведення позапланової перевірки ГУ Держпраці за ухвалою слідчого судді у кримінальному провадженні.

Отже, дії відповідача щодо проведення позапланової перевірки позивача на підставі ухвали слідчого судді у кримінальному провадженні є незаконними. Враховуючи незаконність проведення позапланової перевірки, припис виданий на підставі такої ухвали також є незаконним і має бути скасований.

До речі, Верховний Суд, розглянувши справу у складі об'єднаної палати Касаційного адміністративного суду, відступив від своєї попередньої позиції щодо проведення позапланової перевірки на підставі ухвали слідчого судді у кримінальному провадженні, викладеної раніше колегією суддів цього суду у справі № 804/6790/17.

Офіційний веб-портал ВС

ЛІГА:ЗАКОН запрошує на святковий семінар для бухгалтерів
Дата: 13.12.2018
Поговоримо про: підсумки 2018 та прогнози на 2019 рік
Лектори: Юрій Циганок, Галина Зубар, Олександр Смирнов, Ірина Дмитраш та ін.
В програмі: фахові доповіді, цінні подарунки, шампанське та фото на згадку
Місце: м. Київ, вул. Антоновича, 52 (ДЕПО конференц-хол)
Замовити квиток можете
за посиланням або за номером телефону +38 (067) 703-01-01

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини