Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нарахування пені за самостійне виявлення помилок та визначення зобов’язань зведене в єдину норму

14 грудня 2018, 08:30
271
0
Реклама

Як відомо, при нарахуванні суми податкового зобов'язання, визначеного платником податків або податковим агентом після спливу 90 календарних днів розпочинається нарахування пені відповідно пп. 129.1.3. ПКУ. Однак Закон від 23.11.2018 р. № 2628-VIII дещо доповнив цю норму, додавши до неї ще нарахування пені внаслідок самостійного виявлення платником податків помилок та внесення змін до податкової звітності. Раніше це правило було закріплено п. 129.9 НКУ, яку вирішено було виключити з нової редакції ПКУ.

Строк залишився таким самим, тобто нарахування пені розпочинається після спливу 90 календарних днів наступних за останнім днем граничного строку сплати податкового зобов'язання. Однак у разі здійснення платником податків самостійного коригування відповідно до пп. 39.5.4 ПКУ передбачено строк у 270 календарних днів.

Також новий Закон передбачає зміни до абз. 2 п. 129.4 НКУ. Так, за кожний календарний день прострочення у сплаті сум грошового зобов'язання, визначеного платником податків або податковим агентом, включаючи суму штрафних санкцій за їх наявності та без урахування суми пені, передбачено нараховування пені за кожний календарний день прострочення у його сплаті, починаючи з 91 календарного дня (з 271 календарного дня у разі здійснення платником податків самостійного коригування відповідно до пп. 39.5.4 ПКУ), що настає за останнім днем граничного строку сплати податкового зобов'язання, із розрахунку 100% річних облікової ставки НБУ, діючої на кожний такий день.

Читайте також статтю "Самоштраф не на свою користь: чи каратимуть податківці за такі "помилки" електронного видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН.

Для отримання доступу до аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН та інших документів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу та оцініть весь обсяг і переваги послуг, що надаються.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини