Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Помилкова податкова накладна зареєстрована з порушенням граничних строків: чи буде штраф

20 березня 2019, 14:00
603
0
Реклама

Платник ПДВ зареєстрував в ЄРПН помилкові податкові накладні. Причому такі податкові накладні були зареєстровані з порушенням граничних строків. Відповідно, платник ПДВ зареєстрував анулюючі розрахунки коригування до таких податкових накладних. Зазначені коригування були проведені ще до початку проведення податкової перевірки.

За результатами перевірки контролери нарахували штрафні санкції, передбачені п. 1201.1 ПКУ, за порушення строків реєстрації відповідних помилкових податкових накладних.

Платник ПДВ вирішив оскаржити відповідне податкове повідомлення-рішення, посилаючись на його безпідставність. Утім, ні суд першої інстанції, ні суд апеляційної інстанції його не підтримали. Тоді платник ПДВ звернувся до касаційної інстанції.

У доводах касаційної скарги платник ПДВ - позивач вказує, що суди попередніх інстанцій дійшли хибного висновку, що помилково складені податкові накладні не можуть покладатися в основу звільнення позивача від відповідальності за несвоєчасність реєстрації податкових накладних, оскільки відповідно до п. 207.1 і п. 201.10 ПКУ зобов'язання зі складення податкових накладних виникає саме при здійсненні господарських операцій, а отже при відсутності господарської операції не має зобов'язань зі складення податкової накладної і тому позивач не може нести відповідальність за несвоєчасність реєстрації податкових накладних при відсутності господарських операцій.

Утім, Верховний Суд все одно не підтримав платника ПДВ і зробив такі висновки:

• на платника податків покладено обов'язок по реєстрації податкової накладної протягом встановленого ПКУ терміну. Водночас обов'язок щодо здійснення відповідної реєстрації покладається на платника податків як відносно податкових накладних, що надаються покупцю, так і податкових накладних, які не надаються покупцю, а також податкових накладних, складених за операціями з постачання товарів/послуг, які звільнені від оподаткування;

• платник ПДВ не заперечує той факт, що реєстрація вказаних податкових накладних відбулася з пропуском встановленого законом граничного строку. Водночас платник ПДВ (позивач) вважає, що оскільки податкові накладні були помилково зареєстровані та в подальшому відносно яких було здійснено коригування кількісних та вартісних показників до початку перевірки, то відсутні правові підстави для застосування штрафних санкцій;

• приписи Податкового кодексу не містять норм щодо звільнення від відповідальності за несвоєчасну реєстрацію податкової накладної в ЄРПН у разі подання розрахунку коригування до податкової накладної після закінчення граничного строку для реєстрації податкової накладної в ЄРПН.

Отже, суд касаційної інстанції залишив судові рішення судів першої та апеляційної інстанцій без змін, а скаргу без задоволення.

Див. постанову Верховного Суду від 26.06.2018 р. у справі № 816/1990/17.

Про порядок складання і реєстрації податкових накладних і розрахунків коригування до них читайте в рубриці "Аналітичні матеріали"/"ПДВ"/"Податкова накладна".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини