Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ІПН і податковий номер управителя майна в податковій накладній будуть однаковими

22 травня 2019, 13:30
570
0
Реклама

За операціями з використання майна, отриманого в управління за договорами про управління майном, управитель майна складає податкову накладну. В такій податковій накладній у графі "Постачальник (продавець)" зазначається найменування управителя майна, а у графах "Індивідуальний податковий номер" та "Податковий номер" - присвоєний йому 9-значний номер. Решту реквізитів заповнюють в загальновстановленому порядку. Таке роз'яснення опублікувало на своєму офіційному веб-сайті ГУ ДФС у Тернопільській області.

Особа - управитель майна є платником ПДВ і веде окремий податковий облік з ПДВ щодо господарських операцій, пов'язаних з використанням майна, яке отримане в управління за договорами управління майном (пп. 5 п. 180.1 ПКУ).

Господарські відносини між управителем майна з власної госпдіяльності та його діяльності з управління майном прирівнюються до відносин на основі окремих цивільно-правових договорів. Щоправда, це не поширюється на управителів майна, які здійснюють управління активами інститутів спільного інвестування, фондів банківського управління, фондів фінансування будівництва та фондів операцій з нерухомістю, створених відповідно до закону.

Взяття на облік договору управління майном здійснюється шляхом додаткового взяття на облік управителя майна як платника податків. Він несе відповідальність за утримання та внесення податків до бюджету під час виконання договору.

Управителю майна під час взяття на облік договору управління майном присвоюється 9-значний реєстраційний (обліковий) номер платника податків. Цей номер використовується для сплати податків, виконання прав та обов'язків платника податків за договором окремо від власної діяльності. А також такий номер є індивідуальним податковим номером платника ПДВ для особи - управителя майна.

Отже, в податковій накладній у полі відведеному для заповнення реквізитів постачальника в графах "Індивідуальний податковий номер" і "Податковий номер" управитель майна вказує однаковий номер.

Раніше податківці вже надавали узагальнюючу консультацію про порядок зазначення у податковій накладній податкового номера платника податку - див. лист ДФСУ від 27.11.2018 р. № 36942/7/99-99-15-03-02-17.

Нагадаємо, що такий реквізит як податковий номер платника податку з'явився у податковій накладній не так давно - з 1 грудня 2018 року. Коли його потрібно заповнювати, а також чи є він обов'язковим ми з'ясували в статті "Податковий номер платника податку - новий реквізит податкової накладної" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини