Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Зареєструвати ПН із порушенням строку до початку податкової перевірки: який буде штраф

6 червня 2019, 09:00
508
0
Реклама

В ІПК податківці розповіли, як застосовують штрафні санкції за порушення граничних строків реєстрації в ЄРПН податкових накладних і розрахунків коригування. Вони вказали на те, що:

штрафи за п. 1201.1 ПКУ, застосовують за порушення граничного строку, визначеного ст. 201 ПКУ, для реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в ЄРПН;

штрафи за п. 1201.2 ПКУ застосовують за відсутність реєстрації в ЄРПН протягом граничного строку податкової накладної/розрахунку коригування.

Цей нюанс прописаний в абз. 8 п. 1201.1 ПКУ. У ньому визначено, що у разі реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування до початку проведення податкової перевірки штрафи, передбачені п. 1201.2, не застосовують.

Тобто, якщо платник ПДВ зареєстрував податкові накладні/розрахунки коригування до початку проведення перевірки, він несе відповідальність в порядку, визначеному п. 1201.1 ПКУ. У такому разі штраф становитиме від 10% до 50% суми ПДВ, зазначеної в таких податкових накладних/розрахунках коригування. Причому, його розмір залежить від кількості днів прострочення граничного терміну. Відповідно, штрафні санкції, визначені п. 1201.2 ПКУ, до такого платника податку застосовувати не будуть.

До речі, у разі призупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування у ЄРПН відповідно до п. 201.16 ПКУ штрафні санкції, передбачені ст. 1201 ПКУ, не застосовують на період призупинення цієї реєстрації до прийняття рішення про відновлення реєстрації такої податкової накладної/розрахунку коригування. Тому якщо заблоковану податкову накладну/розрахунок коригування направили на реєстрацію вчасно, то після розблокування штрафу не буде (за наявності достатньої суми реєстраційного ліміту на дату розблокування).

Джерело: ІПК ДФСУ від 27.05.2019 р. № 2402/6/99-99-13-02-03-15/ІПК.

Щоправда, такі штрафи застосовують не до всіх податкових накладних. Які саме податкові накладні звільнені від них читайте в статті "Штрафи за несвоєчасну реєстрацію/нереєстрацію податкових накладних і розрахунків коригування в ЄРПН" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини