Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Коли дохід від продажу власноруч вирощеної сільгосппродукції оподатковують

12 червня 2019, 13:40
850
0
Реклама

Закарпатські податківці нагадали про порядок оподаткування доходу від продажу вирощеної селянами сільгосппродукції. Так, не включають до оподатковуваного доходу платника доходи від продажу власної сільськогосподарської продукції. Але за умови, що її виростила (виготовила) безпосередньо фізособа на ділянках, наданих їй у розмірах, встановлених Земельним кодексом України.

Продавець сільгосппродукції повинен надати підприємству чи фізособі-підприємцю, які є податковим агентом, копію чинної та належно складеної довідки за ф. № 3ДФ. Її дані мають свідчити про наявність у продавця права на застосування пільги, встановленої пп. 165.1.24 ПКУ. Тоді такий покупець не утримує ПДФО і ВЗ із доходу, який виплачує за указану продукцію.

Нагадаємо: зазначену довідку безоплатно видає місцева рада за місцем податкової адреси платника. Рада повинна видати довідку протягом п'яти робочих днів з дня отримання відповідної заяви.

Довідку видають особисто власнику сільгосппродукції, якщо вона тим чи іншим способом створена безпосередньо фізособою на ділянках. Останні повинні бути надані у розмірах, встановлених Земельним кодексом для:

  • ведення садівництва;

  • будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибні ділянки);

  • індивідуального дачного будівництва;

  • особистого селянського господарства.

Сюди ж потрапляють і земельні частки (паї), виділені в натурі (на місцевості), сукупний розмір яких не перевищує 2 гектари.

Довідку видають строком на п'ять років. Її оригінал повинен зберігатись у власника сільгосппродукції протягом строку позовної давності з дати її закінчення. Тобто йдеться про три роки, а отже довідка повинна бути на руках у власника щонайменше вісім років з дня видачі.

А от якщо розміри ділянок перевищують норми, встановлені Земельним кодексом, то такі доходи має включають до оподатковуваного доходу платника.

Закарпатські податківці вказали, що отримані від продажу власної продукції тваринництва груп 1 - 5, 15, 16 та 41 УКТ ЗЕД доходи не оподатковують. Але якщо їх сума сукупно за рік не перевищує 50 розмірів мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року. У 2018 році цей показник становив 186 150 грн. Такі фізичні особи здійснюють продаж зазначеної продукції без отримання довідки.

А от якщо сума отриманого доходу перевищує встановлений розмір, то фізособі слід озброїтися довідкою про самостійне вирощування, розведення, відгодовування продукції тваринництва. Цей документ видає у довільній формі місцева рада за місцем податкової адреси власника продукції тваринництва. При підтвердженні довідкою вирощування проданої продукції тваринництва безпосередньо платником, оподаткуванню підлягає дохід, що перевищує вище вказаний показник. Якщо ж фізособа не підтвердить самостійне вирощування, розведення, відгодовування продукції тваринництва, то доходи від її продажу підлягають оподаткуванню на загальних підставах.

Джерело: повідомлення ГУ ДФС у Закарпатській області.

Про те, чи повинен громадянин, що має свою присадибну ділянку, на якій вирощує городину, яку потім продає, декларувати доходи, читайте в матеріалі газети "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до вищезазначеного та інших матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Аналітика, консультації, довідники для бухгалтера і вебінари в сервісі "Інтерактивна бухгалтерія"

Обирайте зараз - отримуйте подарункові сертифікати!

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини