Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ТОП-11 гарячих питань-відповідей від ДФС про ліцензування пального

18 червня 2019, 11:20
629
0
Реклама

Фіскали відповіли на найбільш актуальні питання платників податків щодо нововведень по ліцензуванню пального. Вони вказали наступне:

1. Штрафні санкції за зберігання пального без наявності ліцензії запрацюють із 01.01.2020 р.

2. Для отримання ліцензії суб'єкт господарювання повинен подати заяву, квитанцію про внесення річної плати за ліцензію та самостійно завірені копії наступних документів:

- документів, що підтверджують право власності або право користування земділянкою будь-якого цільового призначення, на якій розташований об'єкт зберігання пального;

- акту вводу в експлуатацію об'єктів у місці зберігання пального або до 2022 року - документу, що підтверджує право власності щодо всіх об'єктів у місці зберігання пального;

- дозволу на початок виконання робіт підвищеної небезпеки та початок (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки.

3. Заяви про отримання ліцензії подають в залежності від того, яка саме ліцензія необхідна:

- для виробництва пального - на адресу ДФС України (04655, м. Київ, Львівська площа, 8);

- для оптової торгівлі - на адресу ДФС України (04655, м. Київ, Львівська площа, 8);

- для роздрібної торгівлі пальним та зберігання пального - на адресу Головних управлінь ДФС в областях та м. Києві за місцем торгівлі та за місцем розташування місць зберігання.

4. Вартість ліцензії залежить від конкретного виду діяльності. Так, вартість річної плати за ліцензію складає 780 грн за виробництво або зберігання пального; 2 тис грн - за кожне місце роздрібної торгівлі пальним, та 5 тис. грн - за кожне оптове. У разі відсутності у ліцензіата місць оптової торгівлі пальним вартість становитиме 10 тис. грн.

5. Суб'єктам господарювання, які здійснюють оптову торгівлю пальним без наявності у них відповідних місць торгівлі, потрібна ліцензія.

6. Заявку на поповнення обсягів залишку пального необхідно подати до 1 липня 2019 р.

7. Із 01.07.2019 р. регулюватимуть порядок отримання ліцензії, електронного адміністрування реалізації пального наступні нормативно-правові акти:

- ПКУ,

- Закон України "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів" від 19.12.1995 р. № 481/95-ВР;

- постанова КМУ "Деякі питання електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового" від 24.04.2019 р. № 408, якою затверджений Порядок електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового;

- наказ МФУ "Про затвердження форм заяви про реєстрацію платника акцизного податку з реалізації пального або спирту етилового та/або акцизних складів, акцизної накладної, розрахунку коригування акцизної накладної, заявки на поповнення (коригування) залишку пального, заявки на поповнення (коригування) залишку спирту етилового, Порядку заповнення акцизної накладної, розрахунку коригування акцизної накладної, заявки на поповнення (коригування) залишку пального, заявки на поповнення (коригування) залишку спирту етилового", який проходить процедуру погодження центральними органами виконавчої влади.

8. Операції суб'єкта господарювання, який купує та використовує пальне для власних потреб, будуть вважати реалізацією пального, якщо такі операції він здійснює як розпорядник акцизного складу.

9. Місця зберігання пального будуть вважати акцизним складом, а суб'єкт господарювання - його розпорядником, якщо придбані обсяги пального перевищують встановлені новими нормами ПКУ і при цьому зберігають таке пальне в спеціальних ємкостях і використовують для власних потреб.

10. Реєстрацію платником акцизного податку та акцизного складу проводять в такому порядку:

- по-перше, реєструють платника податку на підставі подання особою не пізніше, ніж за три робочі дні до початку здійснення реалізації пального, заяви, форма якої затверджена наказом МФУ від 25.02.2016 р. № 218;

- по-друге, суб'єкти господарювання, які відповідатимуть визначенню платників податку з 1 липня 2019 року, до 01.07.2019 р. реєструють у СЕАРП та СЕ усі акцизні склади, розпорядниками яких вони будуть станом на 1 липня 2019 року.

11. Суб'єкт господарювання, у якого декілька місць зберігання пального, на кожне таке місце зберігання пального повинен отримати відповідну ліцензію.

Джерело: повідомлення на сайті Офісу великих платників податків ДФС

Про ліцензування пального з 01.07.2019 р. читайте розлогіше в статті "Акцизний склад власника пального після 01.07.2019: кому потрібен і як зареєструвати" газети "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до вищезазначених та інших матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Аналітика, консультації, довідники для бухгалтера і вебінари в сервісі "Інтерактивна бухгалтерія"

Обирайте зараз - отримуйте подарункові сертифікати!

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини