Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Перехідні операції під час ПДВ-реєстрації: чи нараховувати компенсуючі ПДВ-зобов’язання

25 червня 2019, 09:40
492
0
Реклама

ДФС розповіла, чи потрібно нараховувати ПДВ-зобов'язання у випадку, коли передоплату за товар товариство отримало до реєстрації платником ПДВ, а відвантажило товар після ПДВ-реєстрації. До речі, ПДВ-реєстрація була добровільною.

Оскільки перша подія (отримання коштів від покупця) відбулася до дати реєстрації товариства платником ПДВ, податкове зобов'язання на дату здійснення другої події (відвантаження товару покупцю) нараховувати не потрібно.

Утім, податківці вбачають тут використання відвантажених товарів в неоподатковуваних ПДВ операціях і, відповідно, вимагають нараховувати компенсуючі ПДВ-зобов'язання за п. 198.5 ПКУ.

Цікаво, як же податківці дійшли до такого висновку, адже в пп. "а" п. 198.5 ПКУ сказано лише про неоподатковуваних операціях, визначених ст. 196 ПКУ. Серед них немає звичайного постачання товарів. Тому, ми вважаємо такий висновок контролерів неправомірним, адже він не відповідає нормам ПКУ.

Зауважимо, що раніше податківці не вимагали нараховувати компенсуючі ПДВ-зобов'язання у подібних ситуаціях (див., наприклад, роз'яснення ДФС у категорії 101.07 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.sfs.gov.ua)).

Джерело: ІПК ДФСУ від 13.06.2019 р. № 2716/6/99-99-15-03-02-15/ІПК.

Про те, коли потрібно нараховувати компенсуючі ПДВ-зобов'язання, якою податковою накладною оформляти їх нарахування і на яку дату її складати читайте в матеріалі "Компенсуючі податкові зобов'язання з ПДВ: коли їх необхідно нараховувати" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини