Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Представництво нерезидента отримало кошти від головної компанії: чи платити податок на прибуток

27 червня 2019, 09:45
597
0
Реклама

ВС/КАС роз'яснив, коли представництво нерезидента має платити податок на прибуток.

Обов'язок сплати податку на прибуток у представництва нерезидента виникає за наявності одночасно двох обставин:

-по-перше, представництво одержує доходи з джерелом походження з України;

- по-друге, воно та має статус постійного.

За обставинами справи єдиним джерелом доходів представництва нерезидента (нерезидент є резидентом Польщі) були кошти, одержані від материнської компанії (доходів від госпдіяльності та інших доходів з джерелом їх походження з України не було).

Як передбачено п.п. 1, 2 ст. 7 Конвенції між Урядом України і Урядом Республіки Польща про уникнення подвійного оподаткування доходів і майна та попередження податкових ухилень від 12.01.1993 р. (далі - Конвенція) прибуток підприємства договірної держави (Польщі) оподатковують тільки у цій державі (Польщі). При цьому має виконуватися умова, що підприємство не здійснює комерційної діяльності в другій договірній державі (Україні) через розташоване в ній постійне представництво.

Якщо підприємство здійснює комерційну діяльність, як вказано вище, то прибуток підприємства оподатковують у другій державі (Україні). Але тільки в тому розмірі, який можна віднести до цього постійного представництва.

Таким чином, суд визнав помилковими дії контролерів, які визначили об'єкт оподаткування для представництва нерезидента на підставі обсягу фінансування, отриманого від материнської компанії. Як завважив ВС/КАС, такий підхід суперечить вимогам Конвенції. Адже зазначені кошти перерахували представництву не в межах господарських відносин. Тому за своїм змістом вони залишаються коштами материнської компанії, які вже були оподатковані за межами України. Відповідно, при їх повторному включенні до складу оподатковуваних доходів представництва виникає подвійне оподаткування.

Джерело: постанова ВС/КАС від 24.05.2019 р. у справі № 826/3191/13-а.

Увазі представництв нерезидентів пропонуємо матеріал "Надходження представництву фінансування від головної компанії - нерезидента: чи виникає об'єкт обкладення ПДВ" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до цього та інших матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини