Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як оподатковувати подарунки кіпрській компанії

16 липня 2019, 10:00
516
0
Реклама

Податківці, виконуючи рішення суду, який скасував ІПК ДФС від 28.08.2018 р. № 3750/6/99-99-01-02-02-15/ІПК, уточнили свою позицію щодо подарунків кіпрським компаніям.

Проаналізувавши офіційні коментарі до ст. 21 "Інші доходи" Типової Конвенції Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), яку покладено в основу міжнародних договорів України про уникнення подвійного оподаткування, у тому числі Конвенції, у ДФС зауважили, що ця стаття встановлює загальне правило (виключне право на оподаткування доходу державою резиденції його отримувача), яке стосується доходів, що не розглядаються попередніми статтями Конвенції, а також доходів, отриманих з джерел, які прямо не вказані.

При цьому доходи у вигляді подарунку не розглядаються відповідними статтями Конвенції.

Враховуючи висновки судового рішення та за загальним правилом, встановленим ст. 20 Конвенції, у разі, якщо резидент Кіпру не здійснює підприємницьку діяльність в Україні через постійне представництво, доходи кіпрського резидента у вигляді подарунку, отриманого від резидента України, підлягають оподаткуванню у Республіці Кіпр.

При цьому у ДФС наголосили, що надати конкретну відповідь на питання, що розглядається, можливо лише після погодження компетентними органами договірних держав - сторін Конвенції в рамках взаємоузгоджувальної процедури питання щодо застосування відповідних положень Конвенції до доходів, отриманих у разі дарування (у тому числі цінних паперів), у двосторонньому порядку.

Довідково: особа (податковий агент) має право самостійно застосувати звільнення від оподаткування або зменшену ставку податку, передбачену відповідним міжнародним договором України на час виплати доходу нерезиденту, якщо такий нерезидент є бенефіціарним (фактичним) отримувачем (власником) доходу і є резидентом країни, з якою укладено міжнародний договір України.

Застосування міжнародного договору України в частині звільнення від оподаткування або застосування пониженої ставки податку дозволяється тільки за умови надання нерезидентом особі (податковому агенту) документа, який підтверджує статус податкового резидента згідно з вимогами п. 103.4 ПКУ.

Джерело: ІПК ДФС від 09.07.2019 р. № 3176/6/99-99-26-02-03-15/ІПК , постанова ШААС від 28.05.2019 р. у справі № 640/19451/18.

Із повним переліком країн, з якими Україна уклала угоди про уникнення подвійного оподаткування можна ознайомитись тут.

Для отримання доступу до аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН та іншим документам інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу та оцініть всі переваги послуг, що надаються.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини