Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як вплине безоплатна роздача товарів на реєстрацію платником ПДВ

25 липня 2019, 11:30
493
0
Реклама

ДФС розповіла, чи потрібно враховувати в обсягу оподатковуваних операцій для цілей ПДВ-реєстрації операції з безкоштовного розповсюдження брендованої продукції під час проведення рекламних заходів та надання благодійної допомоги.

Операції з безоплатного розповсюдження/надання товарів/послуг при проведенні корпоративних заходів і рекламних компаній та безоплатної передачі/надання товарів/послуг як благодійної допомоги неприбутковим організаціям і фізособам є об'єктом оподаткування ПДВ.

Отже, обсяг таких операцій слід враховувати при обрахунку граничної суми від здійснення операцій з постачання товарів/послуг для цілей обов'язкової реєстрації платником ПДВ відповідно до п. 181.1 ПКУ.

Утім, трапляються й інші випадки, наприклад, коли безоплатно передають товари/готову продукцію (придбані (ввезені) чи виготовлені) та надають послуги іншим особам для проведення маркетингових/рекламних заходів (у т. ч. для безоплатного розповсюдження) безпосередньо товариством або через інших осіб і включають їх вартість до складу вартості товарів/готової продукції/послуг, постачання яких пов'язане з отриманням доходів. В такому разі безкоштовне розповсюдження зазначених товарів/готової продукції/послуг НЕ розглядають як окрему операцію з постачання.

Іноді безкоштовно розповсюджує придбані (ввезені) та/або самостійно виготовлені товари у межах проведення корпоративних заходів і рекламних кампаній з метою популяризації товариства не безпосередньо товариство, а інша особа за його дорученням. Тоді операції з постачання послуг із розповсюдження зазначених товарів є об'єктом оподаткування ПДВ у таких інших осіб та їх оподатковують у загальновстановленому порядку.

Зверніть увагу: будь-яка особа, яка підлягає обов'язковій реєстрації платником ПДВ відповідно до ст. 183 ПКУ, але не подала до контролюючого органу заяву за формою № 1-ПДВ, несе відповідальність за ненарахування або несплату ПДВ на рівні зареєстрованого платника ПДВ без права нарахування податкового кредиту та отримання бюджетного відшкодування податку (п. 183.10 ПКУ).

Джерело: ІПК ДФСУ від 18.07.2019 р. № 3324/6/99-99-15-03-02-15/ПК.

Більше про реєстрацію платником ПДВ читайте в матеріалі «Реєстрація платником ПДВ: для кого та коли вона обов'язкова» сервісу «Інтерактивна бухгалтерія».

Для отримання доступу до матеріалів сервісу «Інтерактивна бухгалтерія» скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини