Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Безоплатно передали конфісковане авто: чи діє ПДВ-пільга

21 серпня 2019, 14:30
207
0
Реклама

Офіс ВПП ДФС роз'яснив, чи діє ПДВ-пільга для операцій із безоплатного передання органами державної виконавчої служби конфіскованих транспортних засобів.

ПДВшна пільга, передбачена пп. 197.1.26 ПКУ, діє, якщо:

• передають конфісковане майно, знахідки, скарби, майно, визнане безхазяйним, майно, за яким не звернувся власник до кінця строку зберігання, та майно, що за правом успадкування чи на інших законних підставах переходить у власність держави (у т. ч. майно, визначене у ст. 184 МКУ) у розпорядження державних установ або організацій, уповноважених здійснювати їх збереження або постачання згідно із законодавством;

• безоплатно передають зазначене вище майно у випадках, визначених законодавством, у володіння і користування державних органів, установ (організацій), які утримуються за рахунок бюджетних коштів, а також закладів, у яких виховуються діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, дитячих будинків сімейного типу, прийомних сімей.

Водночас зазначена пільга не поширюється на операції з підакцизними товарами, зазначеними в р. VI ПКУ (п. 197.5 ПКУ).

Оскільки транспортні засоби відповідно до р. VI ПКУ віднесені до підакцизних товарів, передачу конфіскованого авто слід оподатковувати ПДВ в загальновстановленому порядку із застосуванням ставки податку 20%.

Отже, на дату передання конфіскованого транспортного засобу особа (платник ПДВ), яка здійснює передання такого майна, має скласти податкову накладну із застосуванням ставки ПДВ 20%. А в разі безоплатної передачі базу оподаткування ПДВ визначають з урахуванням вимог п. 188.1 ПКУ.

Джерело: повідомлення на веб-сайті Офісу великих платників податків ДФС і лист ДФСУ від 19.08.2019 р. № 26726/7/99-99-12-02-01-17.

У сервісі "Інтерактивна бухгалтерія" ПДВшним пільгам ми присвятили рубрику "Аналітичні матеріали"/"ПДВ"/"Пільги з ПДВ".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини