Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Проект змін до ПКУ: чого чекати платникам податку на прибуток

6 вересня 2019, 11:30
3626
0
Реклама

Народні обранці мають намір переглянути деякі норми ПКУ в частині податку на прибуток.

Якщо законопроект від 30.08.2019 р. № 1210 приймуть, у ПКУ з'явиться ряд уточнень.

По-перше, до переліку осіб із річним строком подання звітності окремо мають намір включити ФОП, незалежних професіоналів, а також спрощенців (фізосіб та юросіб), які протягом такого періоду виплачували доходи нерезидентам.

По-друге, приведуть у відповідність норму, що дозволяла сільгоспвиробникам обирати "літній" звітний період (з 1 липня минулого звітного року по 30 червня поточного звітного року). Для цього із тексту ст. 137.4.1 ПКУ приберуть згадку про ст. 209 ПКУ.

По-третє, в "амортизаційних" різницях (пп. 138.3.1 ПКУ) можна буде знайти зокрема таке обмеження: "Амортизація не розраховується за період не використання (експлуатації) основних засобів у господарській діяльності у зв'язку з їх модернізацією, реконструкцією, добудовою, дообладнанням, поліпшенням та консервацією."

По-четверте, передбачать застосування "збільшуючих" різниць, зокрема щодо:

• витрат в результаті відшкодування збитків, компенсації неодержаного доходу (упущеної вигоди) та на суму штрафів, пені, нарахованих контролюючими органами та іншими органами держвлади за порушення вимог законодавства;

• витрат від курсових різниць за монетарними статтями в іноземній валюті на дату балансу;

• витрат, понесених платником податків на користь нерезидентів, якщо такі операції не мають ділової мети.

Джерело: законопроект "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві" від 30.08.2019 р. № 1210

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини