Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Коли введуть податок на виведений капітал

9 вересня 2019, 15:00
1893
0
Реклама

Замінити податок на прибуток підприємств податком на виведений капітал можуть із 1 січня 2021 року. Це станеться. якщо ухвалять законопроект № 1185, внесений групою народних депутатів на чолі із Южаніной Н.П.

Законопроект передбачає, що суму дивідендів, яку виплачуватимуть у 2021 році за 2020 рік, не оподатковуватимуть податком на виведений капітал у межах обсягу оподаткованого прибутку, з якого раніше був сплачений податок на прибуток підприємств.

Об'єктом оподаткування податком на виведений капітал визначать операції з виведення капіталу та операції, прирівняні до операцій з виведення капіталу.

Операції, які звичайно використовують для розмивання податкової бази в Україні (виплата процентів за кредитами компаніям у "низькоподаткових" юрисдикціях, виплата дивідендів нерезидентам, інвестиції за кордон) стануть прямим об'єктом податку на виведений капітал.

Пропонують такі ставки податку на виведений капітал:

- 15% - до операцій із виведення капіталу;

- 20% - до операцій, прирівняних до операцій із виведення капіталу (крім зазначених нижче операцій, що оподатковуються за ставкою 5%);

- 5% - до коштів, сплачених на виконання боргових зобов'язань пов'язаним особам - нерезидентам (у випадках перевищення сукупної суми боргових зобов'язань перед всіма пов'язаними особами - нерезидентами над сумою власного капіталу платника більш ніж у 3,5 рази (для фінустанов та компаній, що провадять виключно лізингову діяльність, - більш ніж у 10 разів) або реєстрації нерезидента у державі, що є "низькоподатковою" юрисдикцією, коли застосовуватиметься ставка 20%).

Крім того планують запровадити автоматизований аналіз податкової інформації, що є одним із кроків Плану дії BEPS стосовно збору та аналізу інформації про розмивання податкової бази та виведення прибутку з-під оподаткування. Для цього під час здійснення з неплатником податку операцій, які є об'єктом оподаткування, в розрахункових документах платник податку зазначатиме код операції. Груповану за кодами операцій інформацію про кошти, перераховані платником податку неплатнику податку (без ідентифікації особи - неплатника податку, з яким була здійсненна операція), надаватимуть контролюючим органам для співставлення з податковою звітністю в автоматичному режимі та відображатимуть разом із результатами порівняння в електронному кабінеті платника податку.

Джерело: законопроект № 1185 від 29.08.2019 р. "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо запровадження податку на виведений капітал та імплементації стандартів протидії розмиванню податкової бази та виведення прибутку за кордон".

Про податок на виведений капітал у його попередній версії йшлося у матеріалі видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН.

Для отримання доступу до аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН та іншим документам інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу та оцініть весь обсяг і переваги послуг, що надаються.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини