Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Неможливе подвійне взяття на облік ФОП, яка паралельно - самозайнята особа

10 вересня 2019, 12:15
465
0
Реклама

Фабула справи наступна: самозайнята особа подала позов до управління ДФС про визнання протиправною та скасування вимоги. Позовні вимоги були обґрунтовані тим, що контролюючий орган прийняв вимогу про сплату боргу (недоїмки), згідно з якою позивачеві нарахували суму боргу зі сплати ЄСВ. На думку позивача, вказана вимога - протиправна і підлягала скасуванню.

Позивач є самозайнятою особою (судовий експерт з правом проведення автотоварознавчих експертиз) та одночасно зареєстрований як фізособа-підприємець і перебуває на спрощеній системі оподаткування. Він вважав, що податковим законодавством виключена можливість подвійного взяття на облік особи, яка здійснює незалежну професійну діяльність, у разі коли фізособа вже взята на облік як самозайнята.

Позивач указував, що доходи, отримані від здійснення незалежної професійної діяльності, підлягають оподаткуванню згідно зі ст. 178 ПКУ лише у випадку, якщо така особа не зареєстрована як ФОП відповідно до вимог законодавства.

Верховний Суд погодився з аргументами позивача. Визнано протиправною та скасувано вимогу фіскального органу.

Зауважимо, що раніше Верховний Суд визнав за доцільне розглядати цю справу як зразкову. Це означає, що ухвалене в ній рішення матиме значення для формування єдиної судової практики вирішення аналогічної категорії спорів.

Джерело: рішення Верховного Суду від 02 вересня 2019 року у справі № 520/3939/19

Більш ніж 70 млн. судових рішень можна знайти у системі VERDICTUM. Вона додатково надає можливість швидкого пошуку інформації про судове засідання, пошуку інформації щодо певного судді, перегляду ухвалених за справою судових рішень та багато інших зручних інструментів для бізнесу і звичайних громадян.

Бажаєте отримати тестовий доступ до системи VERDICTUM - тисніть сюди.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини