Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Дозволити неможливо відмовити: яким буде обіг зброї

26 вересня 2019, 16:20
715
0
Реклама

Депутати внесли на розгляд Верховною Радою Проект Закону про обіг зброї (№1222-1 від 20.09.2019 р.).

Проектом акта запропонований поділ зброї залежно від її технічних характеристик на категорії А, Б, В, Г.

До категорії А належить, зокрема, автоматична та інша зброя і боєприпаси, заборонені у цивільному обігу.

До категорії Б належить короткоствольна зброя довжиною менше 800 мм, набуття у власність якої дозволено лише в конкретних випадках, прямо зазначених в законі (зокрема, для спортсменів з видів спорту, визнаних в Україні, правила змагань яких передбачають використання вогнепальної зброї).

До категорії В, зокрема, належить довгоствольна нарізна, гладкоствольна та комбінована вогнепальна зброя, а також гладкоствольна короткоствольна (травматична) зброя, яка дозволена для набуття у власність фізичним та юридичним особам для використання у цивільному обігу.

До категорії Г належить холодна зброя.

Проектом акта встановлюються умови, за яких фізичні та юридичні особи мають право набувати у власність зброю, яка перебуває в цивільному обігу.

Наприклад, набути у власність зброю категорії В має право фізособа, яка досягла 21-річного віку, не має медичних протипоказань та пройшла повний курс з вивчення матеріальної частини зброї, правил поводження з нею та її застосування. Для набуття у власність короткоствольної гладкоствольної (травматичної) зброї фізична особа повинна досягти 25-річного віку.

При цьому дозвіл на володіння зброєю є єдиним та видаватимуть його не на одиницю зброї конкретного виду або марки, а на всю категорію. За наявності дозволу на володіння зброєю особа має право придбати зброю без обмеження її кількості.

Проектом акта встановлено ряд дозволів для юросіб, діяльність яких пов'язана з обігом зброї.

Вкрай важливим є питання обмеження носіння зброї. Проектом акта носіння зброї дозволено лише в конкретних випадках, пов'язаних з полюванням в мисливських угіддях, заняттям стрільбою чи на спортивних заходах в межах стрілецьких тирів та стрільбищ. Фізособи мають право на носіння гладкоствольної короткоствольної (травматичної) зброї, а також нагородної зброї, окрім місць, де існує заборона перебування зі зброєю.

Джерело: Проект Закону про обіг зброї від 20.09.2019 р. № 1222-1

Liga: REPORT - сучасний хмарний сервіс для реєстрації податкових накладних: легко створювати (є підказки щодо заповнення); все в одному вікні; звірка з ЄРПН; масова відправка, а незабаром - контроль ризикованості блокування НН.

Спробуйте прямо зараз. 7-денний тестовий доступ без обмежень.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини