Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Підприємцям хочуть дозволити одразу працювати на спрощеній системі

8 жовтня 2019, 09:00
3766
0
Реклама

Законопроект має на меті дозволити новоствореним фізособам-підприємцям з першого дня реєстрації працювати на умовах спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності. Тобто після прийняття закону непотрібно буде чекати до місяця з моменту реєстрації підприємцем для того, аби отримати право розпочати підприємницьку діяльність як платник єдиного податку першої або другої групи.

Так, хочуть внести зміни до ст. 298 Податкового кодексу України та встановити, що:

1) зареєстровані в установленому порядку фізособи - підприємці, які до закінчення місяця, в якому відбулася державна реєстрація, подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для першої або другої групи, вважаються платниками єдиного податку з дня їх державної реєстрації (а не з першого числа наступного місяця, що передбачено чинними зараз нормами);

2) єдиний податок за місяць, у якому відбулася державна реєстрація фізособи-підприємця, сплачувати не потрібно (йдеться про першу та другу групи, які сплачують фіксовану суму незалежно від розміру доходу); при цьому з метою уникнення зловживань таке правило пропонують поширювати лише на випадки сплати саме фіксованої суми податку, а не відсотку від доходу (п. 293.4 ПКУ визначено випадки, коли платники єдиного податку першої та другої групи сплачують не фіксовану суму податку, а 15% від доходу).

А у ст. 294 ПКУ передбачать, щоб податковий (звітний) період для вищезгаданих фізосіб - підприємців теж починався з дня їх державної реєстрації.

Джерело: законопроект "Про внесення змін до статей 294 та 298 Податкового кодексу України (щодо спрощення започаткування підприємницької діяльності фізичними особами, які планують здійснювати таку діяльність як платники єдиного податку першої або другої групи)" від 03.10.2019 р. № 2209

Для отримання доступу до документів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу та оцініть весь обсяг і переваги послуг, що надаються.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини