Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

QR коди і автоматизована система відстеження – як держава буде контролювати алкоголь

11 жовтня 2019, 08:15
875
0
Реклама

Ключова новація проекту № 2243 - впровадження додаткового маркування алкогольних виробів QR кодами. Таке маркування має дозволити споживачам отримати доступ до інформації про такий виріб шляхом розпізнавання QR коду.

QR коди міститимуть наступну інформацію про виріб: найменування виробника; найменування імпортера (для імпортних алкогольних виробів); місцезнаходження потужностей виробництва; реєстраційний номер обладнання на якому вироблено даний виріб; найменування продукції; дата та час виробництва. QR код будуть наносити безпосередньо на видиму сторону етикетки, або контретикетки, або пляшки (іншого посуду) алкогольних напоїв.

Здійснення виробництва, зберігання, транспортування, реалізації алкогольних напоїв без QR кодів або з фальсифікованими QR кодами буде каратися штрафом у розмірі 200 відсотків вартості товару, але не менше 25 тис. грн.

Крім того, законопроектом пропонується запровадження автоматизованої системи контролю за обігом алкогольних напоїв. Це буде система відстеження руху алкогольних напоїв від їх виробника або імпортера до моменту реалізації алкогольних напоїв суб'єктами господарювання оптової торгівлі, зокрема, за допомогою використання унікальних кодованих ідентифікаторів алкогольних напоїв.

У разі ухвалення цей закон набере чинності з дня, наступного за днем його офіційного опублікування, та буде введений в дію через 24 місяці з дня набрання ним чинності.

Нагадаємо, що Мінекономіки хоче позбутися Правил роздрібної торгівлі алкоголем, а роздрібна торгівля алкогольними напоями за цінами, нижчими від встановлених мінімальних оптово-відпускних, - найбільш поширене порушення акцизного законодавства. Також нещодавно податківці нагадали про заборону продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів у невизначених для цього місцях торгівлі.

Джерело: законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення контролю за обігом алкогольних напоїв" від 08.10.2019 р. № 2243

Для отримання доступу до документів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу та оцініть весь обсяг і переваги послуг, що надаються.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини