Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи покарають ФОП-загальносистемника, який під час сплати ЄСВ не враховував розмір свого доходу

12 листопада 2019, 09:00
492
0
Реклама

Спеціалісти ДПС роз'яснили, чи притягують до відповідальності ФОП -загальносистемника, який сплатив ЄСВ не з суми чистого доходу, а у розмірі мінімального страхового внеску.

Спершу податківці нагадали, що для ФОП-загальносистемників базою нарахування ЄСВ є сума доходу, отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню ПДФО. Водночас сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць.

Суми ЄСВ, сплачені протягом року враховуються ФОП-загальносистемником при остаточному розрахунку, який вони здійснюють за календарний рік до 10 лютого наступного року. Його здійснюють згідно з даними, зазначеними у декларації про майновий стан і доходи, що формується платником на підставі даних їх Книги обліку доходів та витрат.

Отже, Законом № 2464 визначено чіткі умови щодо сплати ЄСВ у розмірі не меншому за розмір мінімального страхового внеску, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ для ФОП-загальносистемника за кожен місяць такого кварталу.

Зверніть увагу!

Нормами чинного законодавства не передбачено застосування відповідальності до ФОП-загальносистемника, якщо за наслідками звітного кварталу він сплатив ЄСВ у розмірі мінімального страхового внеску із розрахунку за кожен місяць, але менше ніж з розміру чистого доходу, визначеного за такий квартал згідно з даними Книги обліку доходів та витрат.

Джерело: ГУ ДПС у Дніпропетровській області

До якого виду відповідальності можуть бути притягнуті платники єдиного податку, дізнавайтесь із ситуації для бухгалтера "Відповідальність платників єдиного податку".

Для отримання доступу до аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН та іншим документам інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу та оцініть весь обсяг і переваги послуг, що надаються.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини