Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Імпортер пального при його реалізації зазначив помилковий код УКТ ЗЕД в АН: як виправити ситуацію

14 листопада 2019, 08:30
526
0
Реклама

Контролери в ІПК роз'яснили, як складати розрахунки коригування до акцизних накладних у разі зміни коду УКТ ЗЕД пального.

Була розглянута ось така ситуація: підприємство імпортувало пальне і в акцизних накладних, складених на операції з його реалізації, зазначило коди УКТ ЗЕД пального, які вказані в тимчасовій митній декларації, оформленій при ввезенні пального. Однак в додатковій митній декларації, оформленій після дослідження проб (зразків) пального, коди УКТ ЗЕД пального змінено.

У цій ситуації фахівці ДПС порадили наступне.

Для здійснення коригування коду УКТ ЗЕД пального на пересувному акцизному складі складається розрахунок коригування з кодом виду коригування "1" або "2".

Розрахунок коригування реєструється особою, у якої на дату складання такого розрахунку коригування згідно з даними СЕАРП та СЕ обліковуються такі обсяги пального, коди УКТ ЗЕД яких підлягають коригуванню, а складається особою, що здійснила реалізацію таких обсягів пального.

В цьому розрахунку коригування заповнюється перший рядок таблиці, в якому з акцизної накладної переносяться до граф 2, 3 таблиці дані щодо коду товару згідно з УКТ ЗЕД, його опису, а до граф 4, 5 вноситься показник коригування (зменшення) обсягу реалізованого пального з відповідним знаком (-). При цьому зменшення обсягів має збігатися з обсягом реалізованого пального, зазначеного в акцизній накладній (з урахуванням показників акцизної накладної форми "П" та розрахунків коригування до такої накладної, зареєстрованих в ЄРАН).

Такі розрахунки коригування, які складаються та реєструються по всьому ланцюгу постачання пального, сторнують обсяги пального з неправильним кодом УКТ ЗЕД починаючи з особи, у якої такі обсяги обліковуються в системі електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового на дату складання розрахунку коригування.

Після того, як обсяги пального з неправильним кодом УКТ ЗЕД за даними СЕАРП та СЕ знов будуть обліковуватись на пересувному акцизному складі підприємства, яке реалізувало пальне, ним складається та реєструється в ЄРАН розрахунок коригування до акцизної накладної, складеної при ввезенні пального на митну територію України, для сторнування обсягу пального з неправильним кодом УКТ ЗЕД.

Після цього підприємством складаються:

·акцизна накладна, в якій зазначається правильний код УКТ ЗЕД пального, зазначений у додатковій митній декларації (акцизна накладна для розподілу пального між акцизними складами пересувними);

·акцизна накладна при реалізації такого пального з акцизного складу пересувного іншій особі.

Джерело: ІПК ДПСУ від 04.11.2019 р. № 1157/6/99-00-04-02-05-15/ІПК

Платникам акцизного податку цікавим може бути матеріал "Паливна акцизна накладна: інтерактивна таблиця складання" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до вищезазначеного та інших матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини