Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Експедитор-нерезидент самостійно перевозить вантаж: як оподатковувати винагороду за перевезення

25 листопада 2019, 10:00
780
0
Реклама

ДПС роз'яснила, як оподатковуються доходи експедитора-нерезидента у разі здійснення перевезення вантажу власним транспортним засобом.

Плата нерезиденту за надані резиденту транспортно-експедиційні послуги відповідно до договору транспортного експедирування не є об'єктом оподаткування згідно з пп. 141.4.2 ПКУ.

А ось винагорода (компенсація), що сплачується за договорами перевезення, найму або піднайму судна або транспортного засобу (їх частин) для перевезення вантажів та пасажирів морськими або повітряними суднами, перевезення вантажів залізничним або автомобільним транспортом, вважається фрахтом (пп. 14.1.260 ПКУ).

Згідно з пп. 141.4.4 ПКУ суму фрахту, що сплачується резидентом нерезиденту за договорами фрахту, оподатковують за ставкою 6% у джерела виплати таких доходів за рахунок цих доходів. Причому:

- базою для оподаткування є базова ставка такого фрахту;

- особами, уповноваженими справляти податок та вносити його до бюджету, є резидент, який виплачує такі доходи, незалежно від того, чи є він платником податку, а також суб'єктом спрощеного оподаткування.

Таким чином, якщо експедитор здійснює перевезення вантажу із використанням власного транспортного засобу, то послуги з перевезення розглядаються як фрахт. У разі здійснення виплати винагороди за фрахтування експедитору-нерезиденту застосовуються положення міжнародних договорів для застосування звільнення від оподаткування або зменшеної ставки податку на прибуток.

Джерело: ІПК ДПСУ від 14.11.2019 р. № 1305/6/99-00-07-02-02-15/ІПК

Більше про це читайте в статті "Послуги з фрахту (перевезення) надає нерезидент: усе про податок на репатріацію" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини