Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Через три місяці банки почнуть давати вичерпну інформацію про свої послуги

3 грудня 2019, 14:30
522
0
Реклама

Національний банк України ухвалив нові вимоги до розкриття банками інформації про послуги в рекламі та на вебсайтах, а також рекомендації щодо організації банками розгляду звернень споживачів. Про це повідомляє сайт НБУ.

Так, через три місяці усі банки повинні надавати вичерпну інформацію про послуги на веб-сайті в єдиному уніфікованому форматі. Зокрема, вказувати повну вартість послуги, у тому числі комісії третім особам та платежі за додаткові послуги (наприклад, страхової кампанії, державного реєстратора, нотаріуса, оцінювача), періодичність погашення кредиту, умови дострокового повернення, можливі штрафи у випадку невиконання клієнтом зобов'язань тощо.

Споживач, зайшовши на веб-сайт будь-якого банку, повинен мати змогу завантажити файл з вичерпною інформацією про повну вартість, умови отримання послуги, ризики тощо, а також легко порівняти послуги декількох різних банків.

За нерозкриття інформації про послуги в повному обсязі у законодавстві передбачені штрафні санкцій від 5100 до 10200 грн за кожен випадок.

Через шість місяців на веб-сайтах банків мають з'явитися калькулятори для розрахунку витрат або доходів від послуги.

Також через шість місяців запрацюють нові вимоги до розкриття інформації в рекламі. Реклама так само має містити істотні характеристики банківської послуги, зокрема, інформацію про повну вартість, умови отримання послуги, ризики тощо.

Також НБУ рекомендує банкам визначати відповідального співробітника за розгляд кожного звернення, проводити програми навчання працівників банку, які працюють з клієнтами, усувати виявлені під час звернення порушення, а також попереджувати подібні порушення щодо інших клієнтів.

Зауважимо, що протягом останнього часу НБУ повідомляло і про низку інших ініціатив. Так, удосконалять вимоги до оформлення юрособою або фізособою платіжного доручення в іноземній валюті або банківських металах. А також запустять систему електронних платежів у режимі 23/7. Окрім того, Нацбанк запропонував дозволити українцям, у яких є платіжні картки, отримувати готівку з кас підприємств торгівлі, громадського харчування та послуг, що застосовують РРО (з відповідною реєстрацією).

Втомились від податкових "сюрпризів"?

Легкий доступ до даних про сплату податків, борги, штрафи та переплати вашого бізнесу.

Як? Отримайте тестовий доступ до сервісу Liga:REPORT.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини